English

Egy nap a városban

Tényleg felújíták a Kamermayer teret!

Magyarósi Csaba 2017 augusztus 25.

A Kamermayer tér sorsát már követjük egy ideje, mert volt itt minden, lezárás, felvonulási terület, volt itt teraszügyi betiltás és aki arrafelé jár, láthatja, hogy most is épp nagyon dolgoznak valamin: azok után, hogy tavaly a Városház utcát alakították át, és emiatt volt tele építési törmelékkel meg hasonlókkal a tér, idén azért nem tudunk a környéken mozogni, mert magát a teret újítják fel.

Régi terv ez, amiről kábé két-három éve meséltek nekem az ötödik kerületnél: akkor vázolták az alternatív passzázsról szóló elképzelést, ami lényegében a Váci utcára merőleges sétálóutcák létrehozásából és összekapcsolásából jönne létre egészen a kiskörútig.

Ennek a projektnek a része a Kamermayer felújítása, ami így néz ki most:

screen_shot_2017-08-21_at_6_53_57.jpg

És várhatóan így néz majd ki, amikor elkészülnek a munkával valamikor:

-1_1.jpg

Ha megnézed a képet, akkor látszik, hogy van előrelépés és visszalépés is.

Az mindenképp remek, hogy a kb. 15 parkolóhelyből tíz megszűnik, már a városi tér szempontjából, nyilván az autósok annak örültek volna, ha mindegyik hely megmarad, a bringások meg annak, ha egy sem: ezt a kompromisszumot sikerült összehozni.

Az is jó hír, hogy nő a zöldfelületek aránya, bár összesen kábé csak annyival, amennyit a képen az új Bubi tárolók körül láthattok: a háttérben a két nagy fa már most is a téren van, ahogy a Kamermayer szobor körüli növényzet is.

És igen, nagyobb lesz a bringatároló, plusz egy szintbe hozzák a járdát és az úttestet, ami elvileg jó hatással lesz a közlekedésre, legalábbis a legtöbb országban ilyen helyzetben az autósok automatikusan elkezdenek lassítani.

És lesznek még új padok, lesz ivókút, vízjáték, lesznek korhű kandeláberek és természetes kövekkel burkolják le az egészet, nem olyan rémséggel, mint mondjuk a Váci utcát.

Viszont kétirányú lesz a kép alapján a téren az autósforgalom, ami visszalépésnek tűnik, és ott van a Gerlóczy a háttérben, amivel komoly harcot folytat évek óta az önkormányzat, és a kávézónak ezen a képen sincs terasza, a tulajdonosok helyében nekem ez gyanakodásra adna okot.

Követjük a felújítást, és ha fejlemény van, jelentkezünk!

süti beállítások módosítása