English

Egy nap a városban

Elég konkrétan épül a hotel az alagút előtt

Magyarósi Csaba 2017 augusztus 18.
Címkék: városkép

Közel 27 éve állt üresen a telek a Clark Ádám téren az alagút előtt, véleményes, hogy ez jó volt-e vagy sem. Az biztos, hogy eredetileg voltak ott épületek, négyszögletes tér volt itt körforgalom nélkül, a mostani építési terület helyén meg a Budai Takarékpénztár állt, az aljában kávéházzal, ahol a Nyugat szerződi rendszeresen találkoztak:

regi.jpg

Aztán az épületet a második világháborúban bombatalálat érte, neki is álltak lebontani, de teljesen azért nem fejezték be a munkát, az Ybl Miklós tervezte épület egy része egészen a rendszerváltásig állt, akkor viszont az utolsó téglát is elhordták innen és azóta üres volt a telek.

Tervek persze bőven voltak a beépítésére, 1997-ben akadt olyan például, aminek a tetejét egy oszlop tartotta volna (Bán Ferenc):

elso.jpeg

Jó tíz évvel később jött az “Aranyfog”, az ablak nélküli épület, aminek a szobáiba camera obscura segítségével vetítették volna ki a telek legnagyobb értékét, a gyönyörű panorámát, aztán ez a projekt is elbukott.

aranyfog.jpg

Végül egy a fentieknél lényegesen egyszerűbb terv valósul meg, Anthony Gall tervein az új kiírás elvárásainak megfelelően nincsenek gegek, formai játékok, sem díszek. A 4 csillag superior besorolású szálloda földszintjén üzlethelyiségek lesznek, meg egy étterem, viszont még tetőterasz sem lesz, pedig mennyire jó lenne már ezen a környéken.

e-05-latvanyterv.jpg

És akkor a lényegre térve: tervezett átadás ősz, és elnézve, hogy hol tart most az építkezés, nagyon úgy fest, hogy sikerül tartani az ütemet:

süti beállítások módosítása