English

Egy nap a városban

A Titanic befutott Budapestre

Magyarósi Csaba 2017 augusztus 02.
Címkék: kultúra

Titanic kiállítást rendezni azért komoly kihívás lehet, hiszen amit meg lehetett mutatni ezzel a hajóval kapcsolatban, azt James Cameron már megmutatta 1997-ben, és akit érdekel az ilyesmi, az látta is a filmet.

dsc08102.JPG

dsc08104.JPG

És az tényleg egy jó film, már titanicilag, egyébként is jól van összerakva, de a hajó abszolút látványos díszlet és hitelesen jelenik meg, Cameron rengeteg időt töltött a roncsok tanulmányozásával és az eredeti hangulat előállításával.

Ezzel együtt a téma nem fújt ki, az embereket még mindig izgatja ez a hajó, főleg, mert olyan végzetszerű az egész történet: hogy minden idők legnagyobb, legfényesebb projektjének szánták, hogy elsüllyeszthetetlennek tartották, hogy rögtön az első útján elsüllyedt és egy sor emberi hülyeségnek köszönhetően a hajón utazók kétharmada odaveszett, amivel a Titanic ott van a legtöbb halálos áldozattal járó tengeri katasztrófák listáján. Még egy rekord.

Szóval az ilyesmi nyilván érdekli az embereket, főleg, hogy a Titanic nemcsak egy legenda, hanem egy film is, szóval az 1997-es mozi nem gyengíti, hanem erősíti a kiállítás esélyeit, ami egy kicsit Madame Tussaud múzeummá is válik Cameronnak köszönhetően: csak itt nem George Clooney viaszmását nézegetik, hanem a filmben látott hajó díszleteit.

És bár elég sokat kell fizetni érte, a kiállítás egész jól működik, mert egyszerre több szempontrendszernek is képes megfelelni:

  • történelmi kontextusba helyezi az esetet, van néhány érdekes tábla, ami bemutatja, hogy a Titanic útja környékén mi izgatta a világot technológiai, kulturális és politikai értelemben

dsc08099.JPG

dsc08100.JPG

  • egy rakás érdekes információt ad a hajóról és egy csomó olyan dologról, amiről sosem akartál tudni: a kapitány fiatalkoráról, az utasok háttértörténetéről, ezek így együtt mégis érdekesek, bevonnak a sztoriba

dsc08108.JPG

dsc08107.JPG

  • és a sok infó ellenére sem válik lapossá a kiállítás, mert nemcsak néhány eredeti, a mélyről felhozott eszköz közt tudsz mászkálni, de megépítették a Titanic eredeti helyszíneit is. Ez azért jó, mert nem néhány megsárgult romból kell elképzelned, hogy milyen volt az élet a hajón, ehelyett mászkálhatsz az első osztályú folyosón, megnézheted az első-, és harmadosztályú szobákat, és így tovább.

A kiállításnak ez a legerősebb vonása, az eredetihez hasonló díszletek általi bevonás és egyébként akkor ütne fokozhatatlanul nagyot a történet, ha az egészet ilyen keretek közé helyezték volna. Mindegy, van egy rakás érdekes idézet, felirat a falon, ami díszletek nélkül is ütős, például azoknak a nőknek az utolsó mondatai, akik szabadon elhagyhatták volna mentőcsónakon a hajót, de inkább maradtak 40 év után a férjükkel, vagy Byles atya a sztorija, aki különböző vallású utasok százainak imádságát vezette, mielőtt meghalt volna.

dsc08130.JPG

dsc08132.JPG

dsc08133.JPG

dsc08136.JPG

Szóval erős kiállítás ez, ami nemcsak szórakoztat, de sok információt is átad, és nemcsak infókkal tömi a fejünket, de az érzelmeinkre is hat és hát ritka az ilyesmi.

Éppen ezért ajánlott.

Titanic
1061 Budapest Király utca 26.
Minden nap 9-20
Megtekinthető 2017.12.31.
Belépő: 1900-3900

süti beállítások módosítása