English

Egy nap a városban

Végre kicsit jobb lesz a Szervita tér

Magyarósi Csaba 2017 július 11.

Ami egyébként sok szempontból Budapest egyik legjobb jó tere lehetne, hiszen ott van a belvárosban, jó a mérete, nem túl kicsi, de nem is túl nagy, lehetne intimisíteni (nincs ilyen szó), vannak gyönyörű épületek és homlokzatok, neobarokk, szecesszió, mozaik, szóval van itt minden és van felújított burkolat is, és ez mind jó.

És van egy szörnyű parkolóház, ami a hetvenes évek óta vágja haza rettenetes formáival és arányaival az egész teret, meg egy telefonközpont, ami annyira azért nem rossz, mint a haverja szemben, de jónak is nehéz lenne mondani.

Na most ennek vége.

A parkolóházat ugyanis végre elég alaposan elkezdték bontani, ami szuper:

dsc07981.JPG

És jól látszik, hogy a telefonközponton is dolgoznak már, bár ezt nevezzük inkább szintén bontásnak:

dsc07980.JPG

És akkor lássuk, mi jön a helyére. Ezt kapjuk a parkolóház helyett:

A Horizon Development egy hétemeletes irodaházat tervez ide 15 ezer négyzetméteren, ami nem feltétlenül a legeredetibb épület, amit életünkben láttunk, de ez a Vörösmarty téren is látható könnyű buborékforma sokkal jobban illeszkedik a környezetébe, sokkal kevésbé vágja majd agyon a teret. Átádás 2019-ben.

A telefonközpont helyére meg ez jön 2018-ban:

20160721_13.jpg

Mindkettő lépés a jó irányba, még akkor is, ha a Szervita tér maga a kihagyott ziccer: tervezett már ide épületet ugyanis Zaha Hadid is, aki a világ legjobb, legeredetibb építészeinek egyike volt, amíg a közelmúltban el nem hunyt.

15_05_2013_-imagem-4_1.png

Az iráni tervezőnő ide is zseniális irodát képzelt el, ami Budapest egyik jellegzetessége lehetett volna, csak aztán az egész projektet elvitte a válcság, és ami végül elkészül helyette, az sokkal kevésbé karakteres. Ezzel együtt sokat tesz majd azért, hogy a Szervita tér sokkal szebb legyen, mint eddig.

süti beállítások módosítása