English

Egy nap a városban

Görögöktől görög kávé Budapesten

Magyarósi Csaba 2017 július 03.
Címkék: gasztro

A kapcsolatom a görög kávéval elég ígéretesen indult, aztán gyorsan hamuvá lett. Homokká.

Kábé, illetve hát egészen pontosan 18 évvel ezelőtt volt, hogy Robival, gimnáziumi barátommal, akivel most végigforgattuk a nyarat, 18 évesen úgy döntöttünk, hogy elutazunk Görögországba. Nyilván busszal, nyilván apartmanba és nyilván nem volt pénzünk semmire, azt viszont biztosan tudtuk, hogy az egy hét alatt ki kell próbálnunk  a spéci kávét, amit mindenki ivott az utcákon és a tengerparton: nagy pohárban valami hűvös izé, amit máshol nem láttunk, szóval az nyilván csak a görög kávé lehet.

Szóval összeszedtük az összes felesleges drachmánkat, beültünk egy tengerparti kávézóba és kirendeltük, mintha nem lenne holnap.

Persze amit kaptunk, az nem ez volt:

beverages-frappe-flickr-poolie-2894800188-4x3.jpg

Hanem ez:

4_145_greekcoffee_720.jpg

A fentit ugyanis frappénak hívják, a lentit meg görög kávénak, és hát ez utóbbi olyan, mint a homok: benne van az összes zacc, keserű, szigorú, hülyébbnek nem is érezhettük volna magunkat ott a tengerparton és sok-sok év telt el, mire megkóstoltam végre a frappét is, ami ennyi idő után megint csak csalódás volt.

Főleg, amikor megtudtam, hogy azt instant kávéból készítik. Idén nyáron elég sokat ihattam, mert kétszer is voltam görög területen, először Cipruson forgattunk egy hétig, aztán Krétán és mindig megpróbáltam élvezni, de olyan nagyon sosem sikerült. Aztán a krétai kísérőink egyszer csak szóltak, hogy a frappé a hülye turistáknak való, igyunk freddo cappuccinót, mert a görögök már azt isszák, és ami lényegében annyit jelent, hogy hideg cappuccino olaszul, de főleg a görögök isszák.

dsc03449.jpg

És sok nagyságrenddel jobb, mint a frappé, egyáltalán nincs meg az a béna műanyag íz, illetve sokkal karakteresebb az egész, és ez már tényleg jól esik a melegben is, sőt, folyton ezt ittuk.

Éppen ezért örültem meg annyira, amikor valamelyikőtök írt Ádámnak, aki szólt nekem, hogy a Hajós utcában ott a Gossip görög kávézó és ott aztán mindenféle görög kávét ki lehet próbálni. És tényleg.

A személyzet érezhetően a külföldi vendégekre rendezkedett be, mert magyarul nem beszélnek, alapvetően angolul próbálkoznak, de viszonylag gyorsan kiderül, hogy görögök, ahogy majdnem mindenki más is az Opera melletti teraszon, szóval autentikussági level 100.

A freddo cappuccinót meg majdnem sikerült lefotóznom fogyasztás előtt, de inkább csak közben:

dsc07958.JPG

dsc07962.JPG

Ízre pont olyan jó, mint amiket Krétán ittam, csak

  • nem annyira hideg, vagyis még épp hűlt, amikor megkaptam
  • ezer forintba kerül, míg Krétán azért ennek inkább a kétharmadába

Szóval nem egy olcsó hely, de aki épp visszaérkezik egy görög nyaralásról, annak a Gossip tök jó egy kis nosztalgiára és azoknak is érdemes próbálkozniuk, akik meg akarják tudni, mit isznak ilyenkor a görögök.

Gossip greek café
Budapest, Hajós u. 15, 1065
0620945 7251
H-P: 7-22
Sz-V: 8-22

süti beállítások módosítása