English

Egy nap a városban

A belvárosban nyit helyet Budapest legjobb pizzása - Kemencés Pizza Il Centro

szucsadam 2017 június 16.
Címkék: gasztro pizza

Emlékeztek még, amikor elsőként írtunk az akkor csak a környékbeliek számára ismert Kemencés pizzázóról a XV. kerületben? A posztunk után, amiben az encsi pizzákhoz hasonlítottam az ott készült műremekeket, sokan megszállták a helyet, és leírták, amit kell:

istentelenül jó pizzát kapunk a város szélén.

Sőt, a Kemencés nemrég egy gasztrodíjat is kapott, a Dining Guide az év street foodjának választotta őket.

És még mindig jók. És egyre jobban kezelik a kemencét, az alapanyagokat, egyre pontosabban tudják tartani a menetidőt. A tulaj, Feri állítása szerint ha egy pizzára azt mondják, hogy 36 perc múlva lesz kész (mert ki kell sütni még előtte vagy huszat), akkor 37 perc múlva már egész pontosan egy perce hűl a kajád.

p1340224.JPG

Még valamit mondott Feri, emlékszem, amikor először settenkedtem be hozzá egy inkognitós tesztre. Azt mondta, soha nem nyitna helyet a belvárosban. Neki a külvárosi tempó fekszik, ahol csak úgy tud rálépni valaki tyúkszemére, ha a szomszéd Pisti bácsi kapuja elé parkol. 

Ehhez képest találjátok ki, hol nyit nemsokára az új hely, ahol a város egyik legjobb (mondjuk én még nem ettem jobbat, szóval az egyiket szívem szerint el is hagynám) pizzáját kapjuk majd.

Segítek. Ezt látod, ha a teraszról jobbra nézel:

dsc03968.JPG

Aki az Ötkertre tippelt, eltalálta. Amikor Ferit megkeresték, hogy közösen indítsanak be egy belvárosi helyet, és megnézte a környéket, azt mondta:

“Na jó, a belvárosban sosem nyitnék sehol, KIVÉVE ezt a helyet”.

Vannak turisták, van forgalom, de a sétány vonzza a budapestieket is. Az Ötkert fogalom, de inkább az esti sörözés ugrik be róla a legtöbbünknek, a kaja eddig nem tartozott a hely erősségei közé. A koncepció egészen szokatlan, nekem legalábbis kétszer kellett meghallgatnom, hogy egyszer megértsem: napközben a Kemencés Pizza Il Centro étterem működik majd itt, de amikor buli van, akkor a logó átfordul - sajnos valószínűleg csak képletesen -, és onnantól kezdve újra Ötkert brand, az étterem kivonul (legfeljebb az utca felé nyit). Képzeljétek el úgy, mintha két barátnője lenne ugyanannak a fiúnak, akik adott napszakban váltják egymást, ha így egyszerűbb.

Lássuk, mi várható FIZIKAILAG.

Itt megnyitják a konyhát az utcára, és egész pizzákat lehet kapni majd, streetfood (“fogd és vidd”) jelleggel.

dsc03969.JPG

Itt megnyitják a konyhát a belső tér felé, és a vendégeknek ezerrel szórják ki a pizzákat éééééés egy szűkebb étlap alapján más fogásokat is. Hamburger nem lesz, de magyaros egytálételek, levesek lehet, ennek kitalálása még folyamatban van.

 dsc03963.JPG

Mást nem tudok mutatni, egyelőre a konyhában a kemence három fala épült meg félig, nem sok látnivaló akadt ottjártamkor.

Joggal kérdezhetitek, hogy itt is fatüzelésű kemence lesz-e, és erre a válasz sajnos az, hogy nem. A fatüzelésűt, amiben forgatni kell a pizzákat (mert a hőnek arca van, ahogy Feri mondja), öt hónapig tart betanítani egy tehetséges sütőnek. A családtagjaira rábízod szívesen ezt, de a gyorsan változó személyzetű belvárosi konyhákban ez túl nagy luxus. Kiszámíthatóbb megoldás kell.

Viszont: Feri egy nápolyi stílusú elektromos kemencét épít. Ez azt jelenti, hogy a pizza 1:20 - 1:30 percig sül, de nem kell forgatni, viszont megközelíti majd a XV. kerületi Kemencés színvonalát, az alapanyagokban kompromisszumok nélkül. 120 pizzát bírnak majd kiszórni óránként - állítja. Valószínűleg szükség is lesz rá.

Az árakról: itt természetesen drágább lesz a pizza, mint a város szélén, de nem lőnek a környék fölé. Úgy vettem ki Feri szavaiból, hogy 1500 - 3000 forint között lesznek a pizzák, a többi meg még rejtély.

Egyébként meg: hurrá. Pár héten belül - kábé július elejétől - már jöhetünk az Ötkertbe is egy jót pizzázni. Reméljük, Feri biztos kézzel meg tudja fogni az új konyhát, és megugorja a második hely megnyitásának örökérvényű nehézségeit is. A magabiztossága mindenképpen megvan hozzá.

süti beállítások módosítása