English

Egy nap a városban

Francia desszertek Újlipótban: Édességlabor, ahol a túrós csuszát szeletben mérik

szucsadam 2017 április 24.
Címkék: gasztro torta édesség

Hasonló címmel jelent meg Csabának egy posztja nemrég a Chouchou-ról, külön érdekessége a dolognak, hogy a két cukrászda egymással teljesen szemben van, és ez egyáltalán nem is zavarja őket. Ők ugyanis tudják, hogy minél több minőségi édességnyaloda nyit egy adott földrajzi pontban, 

az a környéket az Édességnyalodák Mekkájává változtatja az emberek fejében.

És az jó.

Az Édességlabor pedig tényleg olyan, mint egy labor. Egyszerű, fehér berendezés, hátul egy üvegablak mögött a műhely, ahol a franciás stílusú desszertek és a torták készülnek. Ez utóbbi egyébként a hely specialitása: egyedi torták készítése. Mellékesen néhány havonta változó kínálattal 5-10 helyben fogyasztható desszertet is kitolnak a kínálópultra.

Kétszer látogattam meg a helyet, ez idő alatt megkóstoltam három kis desszertet, és vettem egy tortát is. Bármit megteszünk értetek: a teszt végül több mint tízezer forintomba került.

De minden fillérje megérte!

Először is a desszertekről általában: nagyon tetszik, hogy a hely mer könnyed, lágy ízeket alkalmazni. A franciás vonal általában a markáns, tömény cuccokról szól itthon, a laza málnahabot mondjuk egy deci málnalekvárral és 100 százalékos csokoládéval nyakon öntve tálalják általában. Kizárt, hogy a málnahab mellé hasonlóan könnyű társakat pakoljanak.

Na, itt ez simán a napi rutin része. Van tömény desszert is, például a karamellizált fehércsoki-banán szelet, de egy kókusz-eper édesség éppolyan felhőszerűen könnyed, ahogy kinéz:

dsc01997.JPG

A hely specialitása - ez mindig van - a túrós csusza. Mármint nem a főétel, hanem annak franciás desszertté alakított változata. Sírsz. Komolyan, nagyon üt.

dsc02072_copy.JPG

Tudjátok, van, aki a túrós csuszát cukorral, mások pirított szalonnával eszik. Ebben mindkettő van: édes - nem túlzottan -, tejfölösen savanyú, de a panko morzsával megtámogatott bacon úgy röcög a fogad alatt, hogy örömkönnyeket hullatsz. A világ egyesült: itt van valami, ami szalonnás főétel, túróstészta és desszert EGYSZERRE. Ez már túlmegy a hegeli hármason (tézis, antitézis, szintézis), itt van már tézis, antitézis és

anti x (tézis + antitézis)

A képlet a gasztronómia nyelvére lefordítva:

desszert x (sós főétel + édes főétel)

És még addiktív is, bár állítólag megosztja a hallgatóságot (ízlelőséget?). Mindenesetre az, hogy az ablakba kifeküdve lehet elfogyasztani, szintén erős érv:

dsc01993.JPG

Végül rendeltem náluk egy szülinapi tortát is. Rendeltem én már korábban franciás desszerteket árusító helyen tortát, akkor előre figyelmeztettek, hogy a tortánál ne várjam el, hogy olyan lesz, mint a tökéletes kis falatkák, ott muszáj a szilárdság miatt statikai elemeket beletenni. Ha mást nem, piskótát.

Az Édességlabor viszont bebizonyította, hogy igenis lehet. Lehet tömény, hedonista krémekből és állagokból felépíteni egy teljes tortát. Őrületesen finom tortát, aminél nem kérdés, hogy addig vágod, amíg van. Olyan cukrot és olyan alapanyagokat pakoltak bele, amilyeneket kértem, úgyhogy ez egy nyírfacukros csokitorta lett ribizlikrémmel.

dsc02218.JPG

dsc02228.JPG

Egyébként a hely tagja lesz hamarosan (napokon belül) a Város Hőse kedvezményeket kínáló hőshelyeinek, aminek őszintén örülünk, mert zseniális munkát végeznek, és a hősök megérdemelnek egy kis hedonizmust.

Édességlabor
Cím: 1136 Budapest Hegedűs Gyula u. 20.
Nyitva: K-Szo 11:00 - 19:00
Tel: 06 30 898 0550

süti beállítások módosítása