English

Egy nap a városban

Pata Negra Asador: gyerekállatok a csúcsra pimpelt spanyolban

Magyarósi Csaba 2017 március 21.
Címkék: gasztro

Miután az őszt elég alaposan Spanyolországban töltöttük, és ott elég alaposan megettünk minden létező spanyolos fogást (mert az éttermi árak, főleg Andalúziában, viccesen alacsonyak európai összehasonlításban), kellő önteltséggel önbizalommal vágok neki egy spanyol étterem tesztelésének.

De azért engem is érhetnek még meglepetések.

A helyszín a Pata Negra Asador, ami a harmadik Pata Negra a városban, de az első, ami idén nyílt, és ami tök más, mint az első kettő: azok barátságos tapas bárok, nem olcsók, de megfizethetők. Ehhez képest az Asador főleg grillezett húsokat ad, a tapasok itt valójában másfélszeres méretű, tehát jóval drágább előételek, a környezet meg nem annyira közvetlen, inkább jutt eszedbe valami elegánsan high-techre pimpelt barbár rítust a beltérről, mint egy baráti falatozgatás valahol Sevilla belvárosában.

Ja, és az árak is magasabbak. Jóval magasabbak.

Szóval belépsz az étterembe, a falakon bikaviadalokról, meg hasonlókról készült kiváló minőségű képek, amik ugye porral és vérrel járnak, ezekkel erős kontrasztban ott van a modern, letisztult, már-már hideg belső tér és az enyhe grillszag, ami a hatalmas sütőből tör elő néha.

dsc07233.JPG

Nem azt mondom, hogy az Asador barátságtalan, csak sokkal kevésbé barátságos, mint a többi Pata Negra.

Viszont az ételek itt is kiválóak, sőt, olyan ételek is megjelennek az étlapon, amik nemcsak a másik két étteremben, de még Magyarországon is ritkák.

Van például borotvakagyló, ami elég visszataszítóan tud viselkedni a tengerparton:

Viszont tök jó a tányéron:

dsc07206.JPG

Ugyanígy finom volt a szívkagyló, bár nem jobb, mint egy hasonló fogás a másik két Pata Negrában, csak drágább, de cserébe nagyobb is az adag, meg már a másik két helyen is eleve jó a kaja.

dsc07207.JPG

És ettünk még faszénen sült zöldségeket kecskesajttal, ebben a fogásban főleg a kecskesajt volt a jó, egy kicsit szétcsúszott a koncepció mind vizuálisan, mind ízében a tányéron:

dsc07210.JPG

A főételeknél bajban voltunk, mert az Asadorban főleg gyerekállatokat sütnek meg, ami teljesen jó választás, hiszen ezeknek friss, puha a húsuk, de Ádám az egész műfajtól elvette a kedvem két éve Segoviában, ahol bébimalacot raktak elénk, ami annyira omlós volt, hogy tányérral vágták szét a húsát. Ott ez a szokás.

Szóval a szám szélét nyalva estem neki a malacnak, amikor Ádám látványosan közbemerengett, majd arra jutott, hogy gyerekállatot enni egyszerűen nem helyes. Erről aztán vitatkoztunk egy kicsit, hogy miért jobb a disznónak, ha egy év múlva vágják le, mintha azonnal, meg ez az élőlény úgyis csak azért jön a világra, hogy megegyük, de végül Ádám merengésre valahogy átterjedt rám is és azóta nem tudok jó érzéssel megenni valamit, ami csak azért tölt el több hónapot az anyja hasában, hogy születés után egyből torkon szúrja egy joviális böllér.

Szóval hiába volt az Asadorban tejesbárány lapocka, vagy tejesmalac lapocka, esetleg tejes kecskegida, amik biztos mind egytől egyig fantasztikus fogások, sőt, hiába volt bresse-i bébicsirke (pedig legalább öt éve akarok bresse-i csirkét enni végre, és itt van, itt VAN!), ezek valahogy kiestek, de sebaj, mert jött egy kis ibériai sertésnyak, ami bőven kárpótolt mindenért, főleg a zöldbors mártással és életem legjobb köretével, a grillezett, sajtal és serrano sonkával töltött burgonyával.

Mert ez tényleg fantasztikusan jó fogás volt:

Pedig az ember viszonylag ritkán fut bele félig átsütött disznóhúsba, kacsával vagy marhával szokás ilyesmit művelni, de itt olyan jó minőségű volt az alapanyag, hogy simán alkalmas volt az féligátsütésre. Remek fogás, és egyetlen kis állatot sem kellett levágni a kedvéért.

Desszertből, ne kérdezzétek, miért, csokoládét kértem olíva olajjal, pirítóssal és sóval, szóval olajos kenyeret csokival, ezt már egyszer kikértem a Kálvin téri étteremben is, és utólag akkor sem értettem magam, pedig sokkal jobb, mint amilyennek hangzik.

dsc07226.JPG

A többiek ilyesmiket rendeltek, azokba is beleettem, finomak voltak:

Az Asadorban tehát ehetsz tök jó dolgokat, de valamivel formálisabb a környezet, mint a másik két helyen és az árak is magasabbak, ezt érdemes figyelembe venni választás előtt.

Pata Negra Asador
1061 Budapest, Paulay Ede utca 39.
+36 1 406 2728
Ny: 11-24

süti beállítások módosítása