English

Egy nap a városban

1956 - Amikor mi voltunk a menekültek, mégis szobrot emeltek nekünk

szucsadam 2016 október 23.
Címkék: történelem

Különös szobrokra bukkan, aki végigjárja az 1956-os magyar menekültek útvonalát Ausztria felé. Az elhagyatott úton, amin ma már alig valaki jár, kétoldalt különös emlékműveket állítottak a kilencvenes évek elején. A magyar menekültek, hazájukat elhagyók szobrait. 

Azok, akik elhagyják a hazájukat, terhet cipelnek. Azok pedig, akiket elüldöznek a hazájukból, még nagyobb terhet. Ezt közvetítik a szobrok, a két világ között vonuló embertömeg súlyát.

A fotókat Hossala Tamás fotóművész készítette. Tamás közel húsz éve visszajár, újra és újra lefotózza a mára már sok esetben megsemmisült, vagy korhadó, az enyészet felé megindult alkotásokat. Hamarosan már csak az ő képein keresztül láthatjuk, milyen is az, amikor a szenvedőknek, a nehéz sorsúaknak emelnek szobrot, az elnyomó erő pedig már csak a háttérzajt adja ahhoz, ami valójában a történelem volt. Ekkor áll helyre a rend. A képek alatt a fotóművész szóban elmondott gondolatai olvashatóak.

and9.jpg

hansagpanorama69.jpg

A Hanságban járunk, Jánossomorja és Andau között. Mocsaras, lápos vidék volt ez, nem messze a Fertő tótól. Misztikuma volt. Aki ide belép, nem tudja, merre is szabad mennie, hol mi vár rá. Később lecsapolták ezt a területet, a munkálatok a múlt század közepén is tartottak. Nekem a volt feleségem szülei éltek itt, Hanságfalván, egy településen, ami ma már nem is létezik. Gyakran megfordultam erre a kilencvenes évek végén. Akkor vonzott magához ez a téma, amiről már közel húsz éve készítek egy sorozatot.

and5.jpg

and6.jpg

Az egyik csatorna felett egy híd vezetett át. Ez egy szimbólum volt: aki át akart kelni az egyik oldalról a másikra, ezen kellett keresztülmennie. Hol épségben várta a rajta áthaladókat, hol felrobbantották. Hol át lehetett menni, hol nem. Ezen a hídon hagyták el a legtöbben Magyarországot, a túloldalon egy befogadó tábor is volt. Aztán egy idő után megjelentek rajta az orosz katonák is, onnantól fogva nem volt több átjárás. 

h11.jpg

hansagpanorama67.jpg

A képeken nem látszik, hol a határ. Egyiken sem. Nem tudjuk, hol vagyunk, hogy átértünk-e már, vagy még ezen az oldalon vagyunk. A képek számomra felvetik a kérdést: mit jelent a határ, ha ennyire megfoghatatlan jelenség? Ezen a vidéken például egy csomó magyarországi földet eladtak burgenlandi gazdáknak: akkor most hol húzódik vajon a határ?

and4.jpg

hansag7.jpg

Egy rakás feldolgozatlan, ki nem beszélt történet van a háttérben. Andauban és Jánossomorján is kiállítottam a képeket. Tájképek, semlegesek, így a fotók mellett be tudott indulni a beszélgetés. Azok, akik megélték a történeteket, elkezdtek mesélni. Megjelent egy idős ember, aki a laktanyaparancsnok volt akkoriban. Azt mondta, igen, ez az én életem volt. Hadd beszéljek róla. Nekem is nehéz volt, nehéz volt ez mindenkinek.

and7.jpg

and2.jpg

Azon a 13-14 kilométeres útszakaszon, ami a határtól Andauig visz, vagy 130-140 szobor volt akkoriban, amikor elkezdtem ezeket fotózni. Osztrák, német vagy kitelepült magyar művészek készítették ezeket a kilencvenes évek elején egy művésztelep keretében. Ma már legfeljebb a fele, ha megmaradt a kő, fa vagy épp fém alkotásoknak  

hossmen1.jpg

and19.jpg

Vannak olyan fotósorozatok, amik folytathatóak, vannak, amik nem. Ez még folytatódik, van még egy befejező része. Sokan sokféleképpen megélhetjük ugyanazt az eseményt, ennek megfelelően ezek a képek is többféle módszerrel készültek. És van még egy olyan technika, amivel meg szeretném mutatni ezt az útvonalat, egy olyan lezárás, ami lélektanilag is hozzátesz majd a sorozathoz. 

and12.jpg

and13.jpg

h3.jpg

hossmen2.jpg

süti beállítások módosítása