English

Egy nap a városban

Semmi ok az aggodalomra, a Gerlóczy egész nyárra nem kapott teraszengedélyt!

Magyarósi Csaba 2016 szeptember 06.

Amikor még újságíró voltam, nagyon zavart, hogy sosem viszünk végig egy sztorit. Csak addig írunk egy történetről, amíg megüti az olvasók többségének az ingerküszöbét, aztán amikor már unalmas, keveseket érdekel, befejezzük és kész.

Soha nincs vége semminek.

Emlékszem, hogy egyszer felgyújtotta magát egy nő a Köztársaság téren, bele is halt a sérüléseibe. Kiküldtek, hogy tudósítsak róla, még ott volt a holttest, amikor kiérkeztem, a tér tele volt rendőrökkel és újságírókkal, mindenki meg akarta tudni az igazságot, vagy legalább azt, hogy mi történt.

Hát aznap nem derült ki.

Később meg már senki sem kérdezte. Pedig én még most, tizenkét évvel később is nagyon szeretném tudni, hogy miért dönt valaki úgy, hogy felgyújtja magát egy tér kellős közepén.

A Gerlóczy sztorija is olyan, amit sokan felkaptak, aztán elfelejtettek, mert jöttek újabb történetek, pedig nem volt katarzis, vagy megoldás, vagy értelmes magyarázat. Viszont most már saját blogom van, úgyhogy megtehetem, hogy röviden összefoglalom, mi történt a legutóbbi cikk óta azoknak, akit ez érdekel.

Semmi.

Az előzmények dióhéjban: a város egyik leghangulatosabb terét kialakító Gerlóczy nem kapott teraszengedélyt erre a nyárra a közeli utcába tervezett felújítás miatt.

dsc02821_1280.jpg

dsc02819_1280.jpg

A kerület aztán a legfurább, leghülyébb magyarázatokat adta arra, hogy mi szükség a korlátozásra, ha egyszer néhány utcával arrébb hasonló, vagy rosszabb konstellációban simán kiadják az engedélyt. Ezek voltak:

  • mert itt másmilyen por van, mint ott (haha)
  • mert itt a teret sittlerakásra akarják használni és nagyon nem szeretnék a szemetet összekeverni az ott vacsorázó vendégekkel
  • csak

Végül ez utóbbi jött be, mert port én egész nyáron nem láttam az utcában, a sittlerakó sem a terasz, hanem a máskülönben ott parkoló autók helyére került, de legalább a felújítás megindult, aminek önmagában nyilván lehet örülni, szebb lesz a Városház utca, juhú!

Közben volt egy Közgyűlés is, aminek kiszivárgott a hangfelvétele, ebből kiderül, hogy az ellenzék elég kényelmetlenül érezte magát a Gerlóczy Gate-tel kapcsolatban sok helyen elhangzó korrupciós vádak miatt, amire Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester úgy reagált, hogy a sopánkodás helyett örüljünk a felújításnak, meg egyébként is, a Gerlóczy engedély nélkül újította fel sok-sok évvel ezelőtt a teraszt, szóval most kár okoskodni, meg tamáskodni, hogy ha más éttermek az ötödik kerületben felújítások közvetlen közelében is kapnak teraszengedélyt, akkor ez a kávézó miért nem kapott már hónapokkal a felújítás előtt sem.

Ok-okozati összefüggés.

Apró adalék, hogy a Gerlóczy-nak volt engedélye a felújításra, de hát ezen ugye kár rugózni, mert a valóság tökre nem érdekes.

Nyilván a közgyűlés elfogadta a polgármester érvelését, lehet hazamenni, nincs itt semmi látnivaló, csak a szokásos sztori.

De az út az szépül!

süti beállítások módosítása