English

Egy nap a városban

Alig kell autózni Budapesttől egy szuper vidéki étteremig - Katlan Tóni Vendéglője a Malomhoz

szucsadam 2016 február 09.

Budapesten határán kívül az igazán minőségi éttermek száma nagyon megritkul, és ez még akkor is igaz, ha az elmúlt években ezen a téren is volt fejlődés. Amikor az index újságírója nemrég elkísért egy - a leírtak alapján helyenként kissé sznob - sztárszakácsot egy budapesti étteremtúrára, a séf már-már autóba ült, hogy meg se álljon Encsig, egy jó kávéért.

Ez a közel 200 kilométer pedig nagyjából bevillan minden esetben, amikor "jó vidéki éttermekről" beszélünk. Pedig kevesebb mint 20 kilométerre a városhatártól már belefuthatunk egy igazán különleges helybe.

Veresegyházon, egy régi malom épületében találjuk, a neve: Katlan Tóni Vendéglője a Malomhoz.

p1310436.JPG

A név ismerős lehet már sok évvel ezelőttről is: Katlan Tóni Konyhája a Művészetek Völgye rendezvénysorozat egyik stabil pontja. Tóni, születési nevén Novotny Antal catering céget alapított, és járta az országot, hol görög, hol más nemzet konyháját megmutatva, míg aztán megtalálta a saját útját.

Rájött, hogy a magyar konyha hihetetlenül izgalmas, és ezután csak ezzel kezdett foglalkozni. 

Először a catering cégével kitelepült konyhában valósította meg az elképzeléseit, majd néhány éve saját éttermet is nyitott. Vasárnap kora délután ezt a helyet látogattuk meg - szinte tele volt.

p1310450.JPG

Nem tudtam, mire számítsak. A kertben forgatják majd a tűzön a malacot, miközben a pörkölt és a gulyásleves rotyog majd egy másik fazékban? Vagy egy újabb wiener schnitzeles, olajszagú magyar konyha vár minket? 

Ami ehelyett várt, arra nem számítottam. A magyar (és tágabb értelemben a kárpát-medencei) konyha 21. századba átültetett, modern, mégis hagyományőrző kombinációját, remek minőségben. Tényleg, instant az egyik kedvenc éttermemmé vált a hely, vidéki toplistámon pedig dobogóra ugrott.

Az étlap - ami havonta megújul - éppen ideális hosszúságú. Háromféle leves, néhány előétel, és egy tucat főétel közül lehet választani. Utóbbiban találunk disznó-, csirke-, marha vagy kacsahúst, köretként puliszkát, burgonyát, barna rizst, dödöllét, többféle halételt, és még a húst annyira nem kedvelő Évi is talált magának ideális fogást: kapros túróval töltött derelyét tejföllel. Mindezt 12 fogásban, őrület!

Amíg meg nem jönnek az ételek, addig a vendégek pattogatott kukoricát kapnak, és egyéb rágcsálnivalót.

p1310444.JPG

Előételnek kalapos suhajdát kértünk - kapros húsgombóc krumplistésztába göngyölve, majd húslevesben megfőzve -, valamint egy kocsonyázott csülköt és füstölt nyelvet. Ezeket kaptuk:

p1310457.JPG

p1310458.JPG

p1310451.JPG

A leves ízletes, kiadós, a csülök pedig fantasztikusan friss, izgalmas, és a nevétől eltérően egy laza, üde előétel. Már itt lehetett érezni, hogy a friss alapanyagok mellett kiváló érzékkel fűszereznek a konyhán, szóval nagy izgalommal vártuk a főételeket.

Én egy rác módra pácolt csirkemellet kértem, aminek az olajban eltett kápia paprika adta a legjellegzetesebb ízét, mellé fantasztikusan jó krumpliból készült zelleres krumplipürét adtak, és visszafogottan édes házi almakompótot.

p1310464.JPG

Évi derelyéje is remek volt, ízgazdag, a tészta remek állagú, jó minőségű tejföllel és túróval elkészítve. 

p1310467.JPG

p1310468.JPG

Desszertnek csörögefánkot kértünk, rumos baracklekvárral: a fánkból nem tudtunk volna kipréselni egy csepp olajat sem, tiszta ízű, épp kellően roppanós cucc volt, baracklekvárból pedig nem ettem még ilyen jót. Elkanalaznám most is, úgy magában.

p1310471.JPG

 

Saját kenyeret sütnek, saját sajtot készítenek, házi szörpöt és kompótlét is kínálnak, ha pedig sört, bort vagy pálinkát innánk, mindegyikből van kifejezetten ide készített verzió (a Fóti Sörfőzde, Malatinszky Kúria pincészet gondozásában). A ház boraként kínált fehérbort kértem, egy siklósi chardonnay-t, ami önmagában nem váltotta meg ugyan a világot, de az étellel együtt már nagyon jól működött. 300 forintos deciáron - ennyiért adják a ház vörösborát is.

Az árak a minőséghez képest alacsonyak: 1000 körüli levesek, 1300 körüli előételek, és többnyire 2-essel kezdődő főételek szerepelnek az étlapon - körettel értendő árak -, a házi üdítőkből három deci 450 forint. 

A hely különlegessége még, hogy egy gyereksarok is helyet kapott, ahol egy hölgy áll mindig készenlétben, hogy vigyázzon az ott játszókra, miközben a szülők hosszúra nyújtják a hétvégi ebédjüket. Ideális családi programmá válik így Veresegyház: a medveotthonban farkasokat és az árnyékukat meglátó macikat látogathat meg a család, utána pedig egy remek vidéki, magyaros étteremben lazíthat mindenki.

p1310445.JPG

Katlan Tóni Vendéglője a Malomhoz
Cím: 2112 Veresegyház, Csokonai u. 5/C
Tel.: +36 20 315 2222
Nyitva: H-V 11:00 - 23:00

süti beállítások módosítása