English

Egy nap a városban

Eddig észre sem vetted, milyen csodálatos épületek vesznek körül Budapesten

Magyarósi Csaba 2016 január 29.
Címkék: városkép

Tavaly nyáron kezdett el mindenki Laki Nóráról beszélni, aki csodálatosan eredeti képeken mutatta be Budapestet: fogta az ismerős rakparti épületeket, kivágta őket a környezetükből, szürke háttér elé helyezte őket és úgy mutogatta nekünk: nesztek, ezek a szépségek mellett mentek el minden egyes nap. Még az Urbanista is írt róla.

8592929_03f441ae63c1ce1fa6a34d212c088a53_wm.jpg

8592941_125d1ee1c0f7ec4b1c30acc1ea764301_wm.jpg

Szerettük ezt a projektet, mert a blogunk célja is pont valami ilyesmi lenne, csak tök más eszközökkel: Budapest szebbik arcának a felfedezése és ha valaki ezt az egyedülálló építészeten keresztül közelíti meg, akkor annak eleve nyert ügye van. Nálunk legalábbis okvetlenül.

Így írt Nóra annak idején a projektjéről:

A Duna-partot járva eszembe jutott, milyen jó volna a pesti rakparton álló házakat kiemelni a környezetükből, és ezeket az épületeket a maguk sokféleségében, egyenként megmutatni. Szerencsés fekvésüknek köszönhetően, frontális képeket készíthettem róluk.Az utómunkálatok során önálló helyet kaptak egy-egy üres felületen. Így készült el, aprólékos munkával egy – első körben – 34 házat felvonultató sorozat.

És akkor most fogta magát Hlinka Zsolt fotográfus, és csavart még egyet a sztorin: fogta ezeket a frontálisan lefotózott épületeket, majd középen megtükrözte őket, ami persze egyik oldalról csalás, hiszen pont ilyen házak nincsenek Budapesten, de valójában meg mégsem az, mert ami rajta van a fotón, az mind létezik, ha nem is pont ebben a formában.

1_14.jpg

Mindegy, a végeredmény zavarba ejtően izgalmas, csodálatos és segít abban, hogy rácsodálkozzunk a minket körülvevő, talán észrevétlenül maradó szépségekre.

2_13.jpg

3_7.jpg

4_5.jpg

5_4.jpg

Mindenesetre az van, hogy amikor külföldiekkel találkozom, azok minden esetben az építészetünkre csodálkoznak rá elsősorban, szóhoz sem jutnak az itt található csodálatos házaktól, nekünk meg fogalmunk sincs arról, hogy micsoda értékek vesznek körül minket. Nóra és Zsolt munkája azonban kicsit segít abban, hogy ráérezzünk a dolog ízére.

süti beállítások módosítása