English

Egy nap a városban

Minipolisz: a legmenőbb gyerekprogram egész Budapesten

Magyarósi Csaba 2016 január 28.
Címkék: szórakozás

Minden szülő tudja, hogy a hétvégék vagy arról szólnak, hogy:

A: a gyerekek megvadult bölénycsordaként ugrálnak a fejünkön
B: kétségbeesetten próbálunk kitalálni valamilyen programot az A pont elkerülésére

Csakhogy programból egyáltalán nincs olyan sokféle. Oké, elviszed játszóházba, aztán állatkertbe, cirkuszba, de egy idő után beleunsz ezekbe, és váratlanul verses matinékon meg hasonló félelmetes helyzetekben találod magad. És egyszer-egyszer ott van jolly jokernek a Miniversum, de egy idő után a gyerekeddel együtt te is elkezdesz valami kreatívabbra vágyni a megszokottnál, és akkor váratlanul betoppan az életedbe a:

Minipolisz.

dsc09965_1280.jpg

A Király utcában van, és annyira menő, hogy bejutás után rögtön szeretnél újra ötéves lenni, hogy kiélvezhesd minden zugát a helynek. Egy elég nagy területről beszélünk, kábé akkora, mint egy sztenderd belvárosi élelmiszerbolt, és ezen belül mindenféle felnőtt foglalkozás kicsinyített mását megtalálod, hogy a gyereked kipróbálhassa, milyen rendőrnek, bolti eladónak, orvosnak, szemetesnek lenni.

De mindezt a a pofátlan reklám és az ötcsillagos szórakozás olyan tökéletes összefonódása mellett nyújtja a hely, hogy képtelen vagy nem elismerni az alkotók kreativitását: sőt, még csak azt sem lehetne mondani, hogy az arcodba tolt hirdetésekkel valamit elvesznek tőled, mert pont ezek adják az élmény alapját.

Mondok egy példát: a bolti bevásárlást nem egy fantáziaüzletben, hanem egy Aldiban tudod kipróbálni. Már a gyermekünk agyát is igyekeznek megfertőzni, hogy felnőve ott vásároljanak? Valószínű. És nyilván hatalmas összeget spórolt az üzemeltető azzal, hogy a bolt kialakítását a megjelenésért cserébe az Aldi végezhette.

dsc09881_1280.jpg

Csakhogy.

A gyerek ezerszer jobban élvezi, hogy olyan környezetben vásárolhat, amilyenbe a szülei szoktak, mintha csak valami hasonlót kapna. Itt viszont a kosárméretet és a polcmagasságot leszámítva minden olyan, mint a valóságban: ugyanazok a termékek vannak a polcokon, ugyanazokra a papírokra vannak kiírva az árak, ugyanúgy néz ki a pékség, sőt, még a pénztár is ugyanúgy működik, sőt a négyzeten, még a számla, amit fizetés után kapsz, is megtévesztésig hasonlít az igazira. Csak nem pénzzel fizetsz és az árut a bevásárlás után vissza kell pakolnod a polcokra.

És tényleg minden reklám, a Pizza King például akkora Majka és Gáspár Laci kartonlapokkal dekorálta ki a helyet, hogy folyton azt hittem, tényleg ott vannak, de érdekes módon mindez nem megy a szórakozás rovására, pont hogy hitelesebbé teszi az élményt.

dsc09964_1280.jpg

És itt lehetnek a gyerekek orvosok tök jó kamuröntgengéppel, fogorvosok, lehetnek fodrászok, postások, kukások, aminek a során a létező legszórakoztatóbb módon tanulhatják meg a szelektív hulladékgyűjtés értelmét, lehetnek biztonsági őrök, akik kamerán keresztül figyelik a bankrablókat, mert bankrablók szintén lehetnek a gyerekek, kergethetik és börtönbe zárhatják egymást, és ha ez az egész egyszer működésbe jön (ehhez kell kritikus tömegnyi gyerek és egy-két kávé a reggeli bootolás után nehezen felálló, de aztán szuper jó fej alkalmazottaknak), akkor az egyik legjobb budapesti gyermekprogram közepén találod magad, átmenet nélkül.

dsc09870_1280.jpg

dsc09882_1280.jpg

dsc09884_1280.jpg

dsc09892_1280.jpg

dsc09899_1280.jpg

dsc09911_1280.jpg

dsc09919_1280.jpg

A Minipolisz persze nem olcsó, kb. 3,5- ezer forintot fizettem kettőnknek, de három-négy órányi tömény szórakozásért ez egyáltalán nem sok. Ha lehetőségetek van, próbáljátok ki!

Minipolisz
1061 Budapest, Király utca 8-10, Centrál passzázs
Szerda-Vasárnap: 10:00-19:00

süti beállítások módosítása