English

Egy nap a városban

Menő budapesti lakások: modern belvárosi egy külvárosi panel árából

Magyarósi Csaba 2015 december 09.

Éva, akinek egyébként már több lakásáról is írtunk, egy rettenetesen kicsi és sötét lukat vett meg egy belső udvar földszintjén - ideális feltételek egy menő kéglihez, nem igaz?

Tényleg ezer probléma volt a lakással, és most nemcsak arra gondolok, hogy lerobbant állapotban vette meg Éva, hanem hogy az adottságok is messze voltak az ideálistól. Harminc négyzetméter 4,28 méteres belmagassággal, rücskös, foszló tapétával, elhasznált csövekkel.

De Éva már a vásárlásnál meglátta az értékeket a lakásban, például a dongaboltozatot, amiről levakarta a vakolatot, hogy az csupasz szépségében adja ki a tér jellegzetességeit, a tér finom arányait, ami főleg dupla belmagasságból és a hatalmas ablakokból fakadt.

Éva célja egy nagynak ható, szellős lakás kialakítása volt, amit albérlőnek lehet kiadni, de ettől még praktikus, élhető - vannak tehát tárolórekeszek, titkos nyílások, de alapvetően szélsőségesen szellős az egész.

És a munka ennek megfelelően folyt: a fürdő nem lett túl nagy, de praktikusan mindenre elég, a lakás jellegéből fakadó kihasználatlan terekbe, boltívekbe rejtették el a gépészetet, a bojlereket, a galéria felét lebontották, hogy kijöjjön a nagy belmagasság, a fürdőt, konyhát, hálót, azokat a helyeket tehát, ahol az ember meghittségre vágyik, a galéria alá-fölé helyezték, míg a nappali egy hatalmas belmagasságú terem lett.

A matek elég egyszerű, Éva ökölszabályként követi, hogy annyit költ a lakásra, amennyiért megvásárolta, ebben az esetben 5+5 millió forintról beszélünk, összességében tehát kábé tízmillióba került a beruházás. 

Ez egy belvárostól távolabbi, nem felújított, hasonló méretű panellakás árának a háromnegyede, tízmillióból sikerült tehát a belvárostól karnyújtásnyira berendezni egy olyan lakást, aminek a nappalija egy izgalmasan berendezett, nagypolgári méretű otthonra emlékeztet, ami tele van szerethető zugokkal és tárolórekeszekkel, például a hatalmas kanapéban van kihúzható ágy, meg egy-egy szekrény méretű titkos rekesz. Egy lakást, amiben a tömbszerű elemeken olyan ötletek könnyítenek, mint a légies lépcső, és aminek a színek, a formák váltakozása miatt csodálatosan izgalmas ritmusa is van.

untitled.jpgAz így kialakított lakás rezsije alacsony és elég két embernek egy kicsi gyerekkel. Most azonban üres, mert Éva ebben a lakásban tartja a belsőépítészeti workshopjainkat arról, hogy miként válassz magadnak lakást, vagy hogy miként tudod kihozni a legtöbbet a már megvásárolt kéglidből. Ezek a workshopok egyébként most karácsonyi ajándékként is adhatók, voucherek formájában, ha van lakásvásárlással vagy felújítással kacérkodó ismerősöd, rokonod, de még nem tudod, mit vegyél neki karácsonyra, csekkold Éva oldalát.

És ha neked is van menő lakásod, és szerepelnél a sorozatba, írj nekünk egy levelet  erre a mailcímre.

süti beállítások módosítása