English

Egy nap a városban

Ilyenek a lakások Budapest újjászülető épületében

simon mondja 2015 december 03.
Címkék: lakás hirdető

Hirdetőnk a Metrodom, akik egy érdekes projektet mutatnak be a blogon: egy évtizedeken keresztül lassan leromló épületet, amivel senki nem tudta, mit kezdjen, de Budapest egy váratlanul felbukkanó sajátossága egy új funkciót adott a falaknak.

Október elején mutattunk be egy épületet, ami két egymástól homlokegyenest különböző budapesti városrész, Pünkösdfürdő és Békásmegyer határára épült. Mint többen említettétek, a régóta elhagyatott, csúnya panelház szakasztott a Tétényi úti kolesz, és tényleg:

dsc_1504_1.JPG

Annyira, hogy az építtető Metrodom mérnökei a tervek között átsatírozott hivatkozásokat is találtak a Tétényi út nevére vonatkozóan.

A poszt után nem sokkal megkezdődtek a bontási munkák, hogy a végén ez nőjön ki a földből, a Metrodom Young:

young-0730-02_1.jpg

Egy olyan épület, ami feszegeti a megszokott kategóriákat, mert pontosan az igényekre szabva készül, kicsit összekeverve a szálloda, a kollégium és a lakóház előnyeit.

Szálloda, mert tele lesz különféle szolgáltatásokkal. 24 órás portaszolgálat, hatalmas kert, sportpálya, pihenőpark, edzőterem, szaunák, mosoda. Egy külön közösségi épület is található lesz az épület előtt, ahová csak az ott lakók mehetnek, ahová nyugodtan lehet menni dolgozni vagy tanulni. Egy 180 kerékpár befogadására alkalmas teremgarázst is kap az épület, úgyhogy itt kizárt, hogy egyetlen kétkerekű is eltűnjön. A klubhelyiségben kényelmes fotelek, kanapék és egy nagyképernyős tévé várja a lakókat.

1440429034_827_007.jpg

screen_shot_2015-12-03_at_11_15_38_copy.jpg

Kollégium, mert a lakások nem nagyok. Vannak egészen kicsik, és valamivel nagyobbak, de a legnagyobb is 37,5 négyzetméter terasz nélkül. És abból már mindet el is adták. A legkisebb lakás pedig mindössze 19 négyzetméteres plusz egy kis erkély-kilépő.

És végül lakóház, mert ezek a lakások nem kollégiumi szobák. Teljes értékű lakások, ugyanazokból a jó minőségű anyagokból építve, ami már új építésű házban is találhatóak. Tehát a vevők ugyanazokból a burkolatokból választhatnak például, mint más, drágább lakásokat árusító projekteknél szokásos. Sőt, a hangelnyelést sem bízták a 15 centis vasbeton falakra: a lakások között külön hangszigetelést kaptak a falak, és a padlóburkolat alá is lépéshanggátló kenőcsöt kentek, ami elnyeli a tűsarkú kopogását is.

A lakások

A két leggyakoribb lakástípus a Single Plus és a Double lakások. Ezek úgy jöttek létre, hogy az eredetileg 19 négyzetméteres kollégiumi szobákból vettek hármat, a középsőt pedig kettévágták. 

screen_shot_2015-12-03_at_10_35_51.png

screen_shot_2015-12-03_at_10_36_07.png

Amelyiknek az ablakos rész jutott, ott építettek egy hálószobát, egy fürdőszobát és egy külön vécét: megszületett a Double. A Single Plus pedig a folyosó felé eső kisebb részt kapta meg, fürdő-vécének. Összességében 11 négyzetméterrel jutott több a Double-nek.

Ilyen a Single Plus:

dsc_2668.JPG

dsc_2686.JPG

dsc_2700.JPG

Ilyen a Double:

1447408564_6320_dsc_2557.jpg

1447411326_5534_dsc_2579.jpg

wc_2.jpg

Apropó fürdőszoba: az egészet úgy találták ki, hogy mindenből a normál méret férjen el. Tehát egy teljes értékű akril zuhanytálca, falba épített Geberit tartály, és a konyhabútornak is úgy hagytak ki helyet, hogy - ha az IKEA új kollekciója nem is minden esetben -, egy szabványos méretekkel rendelkező, olcsóbb konyhaszekrény minden további nélkül befér.

Nincs falon kívüli kábel, cső, külső konnektor. A közös területeken üvegszálas kábelek futnak végig, a szobákban CAT6-osok. Egy pár évtizedig ezeket nem kell majd cserélni. A fenntartás pedig mindezek ellenére állítólag nem lesz nagy teher: a téli fűtésszámla 4000 forint körül áll meg, a havi közös költség pedig kb. 6800 forint lesz a Metrodom becslése szerint a Single Plus esetében.

Az erkély

Jól ráéreztek a Metrodomnál, hogy ez mind jó, de kell valami plusz. A szobáknak végképp el kell venni a régi kolesz hangulatát, főleg a méretből adódó bezártságérzés miatt. Így úgy döntöttek, hogy A meglévő épület mellé egy újat építenek fel, kizárólag azért, hogy minden lakáshoz teraszt tudjanak adni. A legkisebb teraszok, a legolcsóbb lakásoknál csak 2 négyzetméteresek, a legnagyobbaknál 12 négyzetméteresek. Ez egy 6-os:

screen_shot_2015-12-03_at_11_19_44.png

És tényleg, ha ránézünk egy alaprajzra, és először letakarjuk, aztán felfedjük ezeket a teraszokat, azzal elválasztjuk egymástól az élhetetlen és az élhető lakást. 

Ár

A lakások ára úgy nő, ahogy egyre feljebb megyünk az épületben, de alapvetően a legolcsóbbak 9.390.000 forintról indulnak, a Single Plusok 10.890.000 forintról, a Double másfél szobás megoldások pedig 14.990.000 forintról. A lakások fele már elkelt, és az építtető szerint tervben van egy újabb áremelés, mert így is sok ingatlanspekuláns vásárolt már lakást, amit annyira nem szeretnek. Ők olyanoknak akarják eladni ezeket a különös hibridotthonokat, akik használni szeretnék, mert pont erre van igényük.

Tudjátok, ahogy a nevében is ott van. Young.

süti beállítások módosítása