English

Egy nap a városban

Na ilyen egy igazán jó kifőzde - Pipitér

szucsadam 2015 október 28.
Címkék: gasztro buda kifőzde

A csárdajellegű és magyaros éttermekben sokszor belefutok abba az érthetetlen jelenségbe, hogy szinte kizárólag frissensülteket kínálnak. A sok "baconbe göngyölt" és "juhtúróval töltött", pulykacordon, sertésgordon és hasonlók helyett én sokszor ennék inkább olyat, amit valószínűleg a szakács is jobban tud: ez jó főzeléket, egy zúzapörköltet, töltött káposztát.

De nincs. Mert valami hülye szokás miatt ezek alacsonyabb kategóriájú ételeknek minősülnek, és nincs helyük a pincér kezében.

Kifőzdékbe száműzték őket - tisztelet a kivételnek. A kifőzdék meg olyanok, amilyenek.

Tisztelet a kivételnek itt is. Az olyannak, mint a Pipitér.

p1300114.JPG

A helyet a Kiss János Altábornagy utcában találjuk, közvetlenül egy olyan intézmény mellett, amiből kiderül, miért Pipitér a hely neve:

p1300111.JPG

És tényleg. A kis teret ellepik a fiatal, leendő óvonénik, akikből odalent is találunk bőven. Én csak egy helyet ismerek, aminek a neve ugyanennyire összhangban van a vendégkörrel, a Jedermann. Ott aztán tényleg mindenféle arcot és öltözetet látni. 

Odalent az önkiszolgálás mindenféle megszokott módjával találkozunk, de amikor keressük az ezzel általában párban járó igénytelenséget a berendezésben, meglepődünk. Kifejezetten odafigyeltek, akik berendezték a helyet, és noha tutira nem dolgoztak belsőépítésszel, és nem is költöttek sokat a megvalósításra, a szándék ott van a színesre festett fűtéscsövektől kezdve a régi lemezjátszóig mindenhol.

p1300127.JPG

p1300121.JPG

p1300130.JPG

p1300135.JPG

A kaja pedig jó. Örömmenza, szaftos és csillogó fogásokkal, zúzapörkölt, krumplifőzelék májjal, töltött combok, tészták. Minden nap egy leves, egy desszert és három főétel közül lehet választani, plusz a napi saláta. Cseh söröket, turmixokat, házi szörpöket is árulnak. Van kerthelyiségük, meg free wifi. És persze tele van.

p1300122.JPG

Az eladók kedvesek, pörögnek, de nincs nagyüzemi hangulat. "Azért Pipitér, amiért gondolom, hogy az?" - kérdezem a pult mögött álló hölgytől. "Igen, sokan nem is jönnek rá" - nevet. Ilyennek kellene lennie minden kifőzdének. Nincs magas minőség, csak becsületes konyha, tökéletesen otthonos, nagymama-főztje ízek, jó hangulat és igényesebb belső tér. 

Piptér bisztró
Cím: 1126 Budapest, Kiss János altábornagy u. 40.
Telefon: +36 1 487 8100
Nyitva: H-P 07:30 - 18:00

süti beállítások módosítása