English

Egy nap a városban

Kipróbáltam az első budapesti stúdióéttermet - ESCA

szucsadam 2015 október 01.

Pár hónapja nyitott a Dohány utca egyik legizgalmasabb helye, úgyhogy ideje volt, hogy túljutva az új éttermek kezdeti, nehézségekkel kevert lelkesedésén meglessük, értjük-e, mi ez, szeretjük-e ezért, és mit kapunk a tányérunkba az ESCA-ban.

p1290994_1.jpeg

Az étteremben az a különös, hogy legfeljebb alig több mint egy tucat ember tud leülni, vagyis a gyakorlatban általában négy-öt asztalnál ülnek csak. Mondjuk tíz ember: ennyire figyel a bárpult mögött álló felszolgáló, és a mellé bezsúfolt apró konyha. Az egész hely nagyon kicsi, és mégsem szűkös, mindenhol épp annyi hely van, amitől nem leszel klausztrofóbiás. 

És mit csinál a jó éttermes, ha kis helyet tud csak kibérelni az álmai megvalósításához? Olyan helyet nyit, aminek az apró méret nem hátránya, hanem kifejezetten stílusjegye.

Minden nagyon koncentrált: a kevés vendég miatt a felszolgálás azonnal megy, a kezet sem kell feltartani, csak elkezdeni hangosabban beszélni, máris figyelnek rád. Beköszönhetsz a séfnek egy kis ablakon a konyhába, mielőtt az apró mosdóból visszaülnél az apró székedre, amit egy trükkel varázsoltak sokkal nagyobbra: műszőrméket terítettek rájuk, így nagyvonalúnak, szinte túlzónak, és mindenképp kissé bizarrnak tűnik az ülés. 

p1290977.JPG

p1290979.JPG

A séf és a tulajdonos egyébként Fehér Gábor, aki a mára már bezárt Kocka konyhájából érkezett, a Kazinczy utcából. Abból a helyből a később felfedezett ebédjükön kívül nekem annyi maradt meg, hogy ha megbeszéltél egy menedzserrel egy asztalfoglalást, másnap a másik ügyeletesnek már fogalma sem volt semmiről. Ebből a két szempontból egyaránt izgalmas hely volt.

Szóval saját helyet nyitott Gábor, ami a méretet és az elrendezést tekintve simán elmehetne egy mezei gyrososnak is, a nyitott konyha, a pult mellett sorakozó asztalok a gyorséttermeket juttatják eszünkbe, holott ha csak a sorszámozott, szép evőeszközökre nézünk, láthatjuk, hogy mi folyhat itt valójában.

p1290988.JPG

Meg hadd emeljem már ki az írógéppel írt étlapot is, imádom:

p1290976.JPG

Lássunk egy ebédmenüt az ESCA-ban:

p1290987.JPG

A csicsókakrémleves ízletes, a nyers zöldségekkel izgalmas élmény, valahogy mégsem érzem a "ijjdeállatijó" effektust, nem csukódik le a szem, bekanalazom. 

p1290990.JPG

A sertés szűz, cékla elnevezésú kreálmány nem túl bonyolult, itt is az alapanyagokon van a hangsúly. Rozé hús, mellette a cékla pácolt és kérmesített-habosított állaga. A köret csak a zöldség, kenyeret kapunk még a fogás vége felé: kell, mert ez így ebédnek nem sokáig marad meg a gyomorban, szerencsére a tésztát utánaküldjük. Hibátlan elkészítés. 

p1290993.JPG

Végül fahéjfagylalt a desszert, Fehér Gábor családjának cukrászdájából, eszméletlen ízgazdag, annyi fahéjat érzel benne, ami normál esetben már csíphetne is akár, itt mégsem teszi.  

Az ESCA konyhája a frissességre épít. Sok hal, roppanós zöldségek, tiszta és minőségi alapanyagok, minden nap más és rögtönzött menü, attól függően, mit sikerült beszerezni a piacról. Tényleg csúcsminőségű ebédet kapni itt, a Kockában már megkezdett szellemiségben, annál kicsit drágábban: két fogást 2250, hármat 2550 forintért adnak. 

Viszont az adagok még a műfajhoz képest is túl kicsik. Egyáltalán nem vártam, hogy versenyezzenek az olcsó szénhidrát-zsírkombós helyekkel, de szerintem még 30-40 százalékkal többet kellene a tányérra tenni, hogy ne kelljen feltétlenül kenyeret kérni az asztalra. Ja, és a kis méret, meg a kevés vendég ellenére ne várjuk, hogy a konyha villámgyorsan dobálja ki a fogásokat. Akár ebéd, akár vacsora, a séf a lehető legtöbb folyamatot a tálalás előtt végzi el, így simán belefuthatunk egy háromnegyed órás ebédbe. 

Végül nem lettem rajongó, de azt hiszem, túl nagy elvárásokkal mentem az ESCA-ba. Ha önmagában nézem, tényleg minden stimmel, a berendezés, az alapanyagok, a technológia, a lelkesedés, a borok. Valahogy mégis szétfolyt előttem a hely koncentráltsága, kicsúszott a kezeim közül, nem bírtam megragadni, megérezni. Lehet, hogy Gábor túl korán fogott saját vállalkozásba, de az is lehet, hogy én tévedek, és nemsokára a stúdióétterem műfaját Budapesten megalapozó, ünnepelt séffé növi ki magát. Valami kéne még ez utóbbihoz, de már majdnem kész van.

ESCA
Cím: 1074 Budapest, Dohány u. 29
Tel: 06 20 360 0394
Nyitva: K-P 11:30-23:00, Szo 16:00-23:00

Disclaimer: a helyre szokás szerint bejelentés nélkül érkeztünk, és a számlát saját zsebből fizettük, mert mi ilyen srácok vagyunk

süti beállítások módosítása