English

Egy nap a városban

Mit tud egy 188 éves cukrászda? - Ruszwurm

szucsadam 2015 augusztus 03.

A várnegyedben sétálva ritkán botlunk magyar szóba. Az utcán járkáló emberek közül bőven több a turista, mint a helyi lakos, a Budapest alsóbb felén élők közül pedig valamiért kevesen jutnak fel ide. Pedig már liftek is segítenek a kissé barátságtalan várfal magasságának legyőzésében, több ponton is úgy téve, mintha nem lógna a belünk eleve, míg mondjuk a Vérmezőről felsétálunk a Gránit lépcsőn. 

Ha a Mátyás-templomból kisétál szélesen mosollyal az arcán a menyasszony és a vőlegény, az arcukat leginkább távol-keleti turisták fényképezőgépének vakui villantják meg. A nézelődők hátizsákkal, rövidnadrágban állnak be a násznép közé, és az iPadjüket az ünneplők feje fölé tartva nyomkodják az exponálógombot. Mégsincs itt annyi látogató, amennyit érdemelne a környék: a Tóth Árpád sétányon például annak ellenére lézengenek kevesen, hogy az egyik legszebb sétaútvonal a városban. Rajta pedig egy megható emlékmű, amire Török András könyve hívta fel a figyelmem: a 145 éves török hódoltság utolsó helytartójának állítottak emléket a Hadtörténeti Múzeum mögött. Úgy ítélték meg, hogy amikor 70 évesen, 1686-ban elesett a várfal közelében, hősi ellenfél volt.

És ha már itt sétálunk, könnyen belebotlunk a Ruszwurm cukrászdába, ami mellett nem érdemes legyintve elsétálni, mint ahogy egy átlagos turistacsalogató hellyel tennénk. Ugyanis a hely 1827-ben nyitott, 188 éve, és azóta is működik. Belépve az ajtón érezzük a kort, a biedermeier belsőnek még mindig központi eleme az egykori híres budai asztalosmester, Krautsieder által készített cseresznyefa-pult, valamint az I. Ferenc idejéből származó óralap.

p1290224.JPG

p1290223.JPG

p1290212.JPG

Tüchtig, ingbe és szoknyába öltöztetett fiatal lányok szolgálnak fel, akiknek érdemes integetni, ha leültünk, mert simán elmennek mellettünk négyszer is, mire észrevesznek. A süteménylap pedig kissé meglep minket: miközben Budapest egyre több trendi cukrászdájában kerül 700-800 forintba egy szelet torta, akár a város külső kerületeiben is (igen, a Szlovák útra célzok), addig itt 350 forinttól indulnak a sütemények, és valahol 650 forint környékén állnak meg. 

A hétvégén megkóstoltam a kötelezőket: a krémesüket, a linzerüket és a Ruszwurm elnevezésű csokitortájukat. És azt kell mondanom, hogy elképesztően jó volt mindegyik. Nem gondoltam volna, hogy ennyire.

p1290206.JPG

p1290205.JPG

p1290203.JPG

A krémes krémjéről sokat elmond ez a kép:

p1290209.JPG

Súlyos, nehéz, mindenféle trükk nélkül is határozottan álló krém ez, ami láthatóan nagyon szeretne már magába roskadni, de épp csak a határáig jut el ennek. Nem hagyja a molekulasűrűség. Helyenként valódi vanília is feketéllik benne, a sütemény alja villával könnyen vágható, a tetejének levétele pedig egy külön izgalom: a krém nem akarja engedni, kapaszkodik bele, utána nyúl.

p1290215.JPG

A Ruszwurm linzer eléggé felturbózott változat: a vékony tésztán és a lekvárrétegen kívül egy nem elhanyagolható marcipánréteg is került a csokoládés borítás alá. A linzer név egyébként ehhez a cukrászdához kötődik: 1846-ban Müller Antal vette át a hely vezetését, a legkedveltebb vendége pedig Linzer Rudolf főhadnagy volt. Az ő nevére keresztelte el állítólag a süteményt.

A csokoládétorta érezhetően jó minőségű kakaóból készült, a piskóta alig jut szóhoz, a krém kapja a központi szerepet. Ha megkóstolod, nem nagyon kell ízlelgetni, berobban a szádba az egész.

A pogácsák is nagyon jók, simán felfoghatóak reggelinek is, egy tejeskávéval. Tömör, zsíros cuccok, a húsos haséban található ragu is remek:

p1290226.JPG

Rájöttem hétvégén, hogy a Ruszwurm küldetése nagyon fontos. Olyan, amit alig néhányan vállalnak magukra ma: a hagyományos receptek következetes, magas minőségű elkészítése.

A Karcsikám-helyek tesztelésénél jöttem rá arra, hogy ez a fajta felfogás kiveszőben van Budapestről. A trendi, az alapanyagokra nagyon odafigyelő, minőségi éttermek legjobb esetben is újraértelmezik a magyar konyhát, de leginkább nemzetközi trendekkel keverik. Ami alapvetően jó és izgalmas folyamat, csak sajnos közben azok, akiknek a klasszikus ízek fennmaradásán kellene ügyködni, bezárnak, vagy egyre lejjebb adják a minőséget. Egyre jobban elszakad egymástól az élmezőny és a "futottak még" kategória, és alig marad középen valaki, aki gondosan, a minőségre ügyelve, kísérletezésektől mentesen kínálná nekünk a száz éves ízeket.

Cukrásztermékekben a Ruszwurm ilyen. A Szamos család tulajdonában álló hely pontosan azt teszi, amit kell: 188 év történelmére építve, kompromisszumok nélkül készíti el a megszokott süteményeket, amiért tisztességes árat kér a vevőktől. Így lehet, hogy a vendégek fele csak a turista, a másik fele itt élő budapesti, aki gyerekkora óta ide jár, és a pulthoz áll sorba, hogy becsomagolva hazavihesse a rendelését.

Ruszwurm
Cím: 1014 Budapest Szentháromság u. 7
Nyitva: H-V 10:00 - 19:00

Disclaimer: a helyre szokás szerint bejelentés nélkül érkeztünk, a számlát pedig saját zsebből fizettük, mert mi ilyen srácok vagyunk!

süti beállítások módosítása