English

Egy nap a városban

A legértelmesebb budapesti közlekedésfejlesztésről döntenek jövő héten

szucsadam 2015 június 18.
Címkék: közlekedés hír bkk

Újra napirendre került a gödöllői HÉV és a 2-es metróvonal összekötése az Örs vezér terénél a nol.hu cikke szerint. Aminek személy szerint én nagyon drukkolok, de ettől függetlenül is az egyik legjobb projekt, amit 2020-ig tervezett elvégezni a BKK, még 2012-ben. Ez lenne a rendszerváltás óta az első normális reakció az 1989 környékén beindult, aztán 2007-ben belassult agglomerációs kiköltözési hullámra. Hogy az emberek felszálljanak a várostól 40 kilométerre a vonatra, kinyissanak egy könyvet, és amikor becsukják, már a Deák téren nézzenek ki az ablakon.

Ez lenne az ideális. De sajnos már nem ez az összekötés célja: ahogy kiveszem a cikkből, továbbra is át kell majd szállni a HÉV-ről a metróra. Csak épp egy kényelmesebb módon, egy kéregállomásban lehetne ezt megtenni, egy közös peronon keresztül.

Az Örs vezér terén jelenleg egy seregnyi ember sétál át ötpercenként a metró végállomásáról a HÉV vagy más buszjáratok felé. Lemennek a föld alá, átmennek az út alatt, kijönnek a föld alól, és várják a HÉV-et. Onnan irány Rákosfalva, Mátyásföld, Cinkota, majd Budapesten kívül Kistarcsa, Kerepes, majd Gödöllő. Rengeteg emberről van szó, akik ezt az utat járják be nap mint nap, és még sokkal többről, akik nem szállnak fel, mert ez egész egyszerűen nem kényelmes.

A HÉV ráadásul lassú, a rossz állapotban lévő vonal nem teszi lehetővé, hogy a mostaninál nagyobb sebességgel közlekedjenek a járatok. Ez azt jelenti, hogy Gödöllő - Örs vezér tere HÉV-vel 45 perc, innen az átszállás és a metróra várás még 5-10 perc, további 15, amíg beér az ember a belvárosba. Ez összesen 65-70 perc.

Lássuk, mi az alternatíva: autóval az ember elvileg 35 perc alatt bent lehet az M3-ason, ami azért is nagyobb csábítás most, mert a megyei matricával Gödöllőtől már sokkal olcsóbban lehet bejutni, egész évben. A 3-as főúton ugyanez 49 perc, ha nincs nagy forgalom. 

Viszont itt épp a csúcsidőket érdemes vizsgálni. A 3-as főút menetideje autóval ekkor már simán a HÉV-metró páros idejét hozza, az M3-ason pedig, a Szerencs utcai - zseniális - lámpa miatt a város határáig is állhat a sor. Itt is egy órához közelítünk.

A mostani felmérések szerint a menetidő 15 perccel rövidülne az összeköttetés következményeként. Tehát beúsznánk egy óra alá, mondjuk 50-55 perc körül csúcsidőben is letudjuk a Gödöllő-Deák teret. Teljesen biztos, hogy ezzel időt spórolnánk meg az autóhoz képest, aminek egyenes következménye, hogy nagyon vonzóvá tenné ezt a bejutást nemcsak a vonal mellett közvetlenül megtalálható kerületek, városok lakóinak, de Mogyoródról is ezt választanák inkább sokan a reggeli bizonytalan autózás helyett.

Más kérdés, hogy az így lecsökkent autós forgalom mennyire szívná vissza az utakra az autósokat, de szerintem szépen beállna egy egyensúly. 

A projekt megvalósítása bruttó 306 milliárd forintot emésztene fel, ami egy nettó 60 milliárdos járműtendert is magában foglalna. Ahogy a nol.hu-n olvasható, új hibrid – metróként és vonatként is közlekedni képes – hatvan méter hosszú, egyterű járműveket kell beszerezni, összesen 48 darab szerelvényt.  Az Örs vezér terét átépítenék, új autóbusz-végállomás épülne a kőbányai oldalon, a meglévő HÉV- és zuglói oldali autóbusz-végállomás megszűnne. Az M31-es autópálya és Gödöllő közötti szakaszon teljesen új nyomvonalon haladna a gyorsvasút: helyet cserélne a HÉV és a 3. számú főút.

A Fővárosi Közgyűlés jövő héten szavazza meg a tervet, aminek elkészült a megvalósíthatósági tanulmánya is. Mindenképpen javítja a helyzetet ez a megoldás, és látható, hogy jócskán lecsökkentheti az autósforgalmat, én azonban sajnálom, hogy továbbra is lesz egy "határ" az Örsön. Annyira menő lett volna egy simán csak földalattivá váló elővárosi vasút.

update: máshol egyértelműbben utalnak arra, hogy a a közlekedési folyosó a Déli pályaudvar és Gödöllő között folytonos, megszakítás nélküli lenne. Ugyanakkor sok változatot elemeznek jelenleg is, a végleges sapkalengetésig várjuk meg a jövő heti döntést

süti beállítások módosítása