English

Egy nap a városban

A Ráday utcai focacciázóban csak olasz szót hallasz - Focacceria

szucsadam 2015 február 11.

Tavalyelőtt szembesültünk először azzal, milyen, amikor egy budapesti tésztázóba belépve nem hallasz magyar szót. A 2Spaghiban ottjártunkkor nem csak a tulajdonosok, de a vendégek is inkább csak olaszul beszéltek, egy pár bellissima meg fanculo mellett pedig minden tésztaétel egyértelműen

sokkal finomabbnak tűnik.

Na, a helyzet az, hogy a srácok terjeszkednek. Legalábbis az egyikük. A Ráday utcai Focacceria pár hónapja nyílt csak, jófajta focacciákat és pizzákat árul az arra járóknak, meg persze édességet. A 2Spaghiból is ismert, jól bekávézott tiramisut például.

p1260255.JPG

A helyre belépve olyan kedves fogadtatásban részesülsz, amit kevés helyen kapsz meg: hatalmas őszinte mosoly fogad. Ilyet a L’ Hexagone bisztró francia tulajdonosa tud még, még le sem ültél, már nagyon finom volt minden, és köszönöd szépen. Tényleg, nagyon sok múlik ezen.

p1260253.JPG

A háttérben két olasz úr gyúrja, nyújtja a tésztát, hátra-hátrakiabálva egymásnak olaszul, a szálldogáló lisztpermetben. De ha egy szót sem szólnának, akkor is egyértelműen látszana, hogy olaszok. Nem tudom, mitől, egyszerűen csak látszik.

p1260250.JPG

A pizzaszelet ránézésre kicsi, de laktató. Ugyanis nem a PizzaMe-s, vékonytésztás vonalat viszik a srácok, inkább a vastagabb laziói irány felé mozdulnak itt. Van olyan is, hogy tepsiben készítik a szögletes pizzát, de van hogy kör alakúra nyújtanak, a lényeg, hogy a tészta vastag, picit száraz, laktató cucc, vastagon megkenve elég kellemes paradicsomszósszal meg ami kell. Aki tehát ezt a vonalat szereti, de mégis többre vágyik, mint a Király utcai 200 forintos, éppen ehető pizzák kínálata, annak javasolt a Focacceria.

p1260243.JPG

p1260247.JPG

p1260258.JPG

A focacciák viszik inkább itt a pálmát. Ezeket megrakják mindenféle jóval, sőt ottjártamkor inkább megtömték, farcitára hasonló képződményeket létrehozva. A tészta remek, a benne talált prosciutto is kiváló. Borzasztó egyszerű étel, de itt látszik, hogy ha jó alapanyagokból dolgozol, már ennyivel is erős utcai kaját tudsz kiadni a pult mögül.

Van még crostata is, vagyis olasz piteféleség, 1500-ért egy jó nagy karikát adnak, meggydzsemest (ggydzs!) vagy nutellást, amivel végképp jóllakathatod a családot ebéd után. A pizza szeletek egyébként 350 és 450 forint között mozognak, a 18 centis mini pizzetták 390 és 490 között, a focacciák meg 690 forinttól indulnak. 32 centis pizzát már 900 forinttól adnak.

Focacceria
Cím: 1092 Budapest Ráday utca 24/A
Nyitva: hétfő-péntek 11:00 - 20:30

Disclaimer: a helyre szokás szerint bejelentés nélkül érkeztünk, a számlát pedig saját zsebből fizettük, mert mi ilyen srácok vagyunk!

Olvasónknak, Sorvennek köszi az ajánlást.

süti beállítások módosítása