English

Egy nap a városban

Zsidó streetfood a zsidó negyedben! Egyértelmű! - Ricsi’s

szucsadam 2015 január 21.

Miért nem gondolt erre senki korábban? Oké, egy csomó helyen kapható már bagel, és zsidó gyorskajának ott van a Dafke Deli a Madách térnél, de egy foodtruck az mégiscsak olyan cool dolog. Egyszerre régi és új. A 20. század elején mindennapos voltak a kóser kajásautók New York zsidók lakta negyedében (Lower East Side), ahol egy pillanat alatt nyomták a kezébe a munkába sietőknek a langyos knish-t. És egyben modern jelenség is, hiszen a foodtruck-mozgalom nemcsak Budapesten divat, hanem az Egyesült Államokban is újra feljövőben van a 2000-es évek eleje óta. És most a Rácskert udvarában is látható egy ilyen, vagy legalábbis valami hasonló, kerekek nélkül, raklapok mögé bújtatva. A Ricsi’s.

p1250951.JPG

Nem régi hely, egy hete nyílt konkrétan. Ricsi a hely mozgatórugója, egyébként szakács, az M. étteremben és a Pagonyban is dolgozott, korábban pedig Izraelben is eltöltött valamennyi időt egy argentin étterem konyhájában. Néha héberül kérdez, hátha tud rá válaszolni az illető, de ha nem, akkor folytatja magyarul. Egyébként már csak miatta is érdemes ide benézni, nagyon tudja adni a hangulatot.

p1250963.JPG

“Egy hónapja néztem meg A séf című filmet, akkor határoztam el, hogy belevágok, lesz ami lesz. Na jó, a lehetőség adott volt már akkor, persze” - meséli Ricsi, miközben készíti a rendelésemet. Nem kell sietnie, egyelőre nem áll a hátam mögött senki, azt a koreai hölgyet, aki székelykáposztát szeretett volna enni a Dob utcában, sajnos már elküldtem anélkül, hogy segíteni tudtam volna rajta. Ricsi meg én is együtt álltunk szájtátva, hogy egy ilyen egyszerű helyzetben nem tudunk mit mondani a turistának. Foodtruckba a székelykáposztával!

Szóval mit árul Ricsi? Először is nagy szerénységgel a Világ Legjobb Szendvicsét, legalábbis a felirat szerint. Rozmaringos vörösborral szuvidált marhaszeletek vannak benne, meg mindenféle zöldség, egy kis csípős ecetes paprika, savanyú uborka, körülötte pedig egy spéci zsemle. “Mindent én készítek, legalábbis megpróbálom. A zsemle tésztáját is” - mondja Ricsi, aki szerint egy szendvics legyen szaftos, és lehetőleg csöpögjön mindenfelé.

p1250954.JPG

Ehhez képest a szendvicse kissé szárazra sikerült, és noha a hús egész jó, az egész mégsem csigázott fel nagyon. “Még az elején vagyunk, még lesz ez jobb is” - mondja, amikor látja rajtam, hogy a világ legjobb szendvics címet kissé túlzónak tartom.

Ami viszont télen mindenkinek kötelező: a tabbouleh. Petrezselyembomba. Képzeld el, hogy egy étel többnyire petrezselyemből áll, ehhez adagolnak még egy kis bulgurt meg paradicsomot, de ami meghatározó, az a nagy csokor zöld: ez a tabbouleh. Ricsiébe mehetett volna sokkal több is a petrezselyemből, de így is jó cucc.

p1250976.JPG

Ricsi a Lumenből veszi a friss petrezselymet, az utcaszerte híres eladótól (a Lumennel szembeni tűzfalra még 2013-ban festették fel a hölgyet), és így télen különösen jólesik ez az íz. Lehet kérni báránnyal, vagy csak úgy, magában.

Mi van még? Knish. Karamellizált hagymás krumpligolyó, krumpliszirmokba rejtve. Lehet bárányraguval is kérni, meg egyszerű, vega változatban.

p1250972.JPG

A Luganega hot-dog ugyanolyan zsemlében van, mint a szendvics, a különlegességét a fahéjjal, őrölt korianderrel, szegfűszeggel, szerecsendióval fűszerezett marhakolbász adja, ahogy Ricsi mondja: arab ízek, egy zsidó szakács által újratervezve. Nem az odaverős, pirospaprikás magyar kolbászélményhez szokottaknak ajánlott, de különleges - bár a zsemle szárazsága itt is problémát okoz sajnos.

p1250965.JPG

Van még barátfüle és mákos nudli, Vogel nagymama titkos receptje szerint. Ezeket sajnos nem kóstoltam, mert már így is haza kellett szállítani az ételek nagy részét.

Szóval Ricsi egy új jelenség lehet a Dob utcában. Összeköti a negyed többszázéves zsidó hagyományait a mai bulinegyedes - streetfoodos pörgésével. Kitör a hagyományos budapesti utcai kaják világából, barátfülét, sóletet, knisht és tabbouleh-t árul, és remélem még kitalál más ételeket is, a mostaniakat pedig tökéletesíti.

Ricsi’s
Cím: 1072 Budapest Dob utca 40.
Nyitva: hétfőn 12:00 - 16:00, kedd - szombat 12:00 - 10:00

Disclaimer: a helyre szokás szerint bejelentés nélkül érkeztünk, a számlát pedig saját zsebből fizettük, mert mi ilyen srácok vagyunk!

süti beállítások módosítása