English

Egy nap a városban

A legjobb ebédmenü nyomában: Fausto’s és az 1800 forintos ásványvíz

szucsadam 2015 január 06.

Fausto Di Vora már 1990-ben elhozta Magyarországra az olcsó pizza és spagetti alternatíváját, a jó olasz konyhát. Először csak a Dohány utcában üzemelt a Fausto’s, aztán a nagyobb babérokra törő ristorante levált: elköltözött a Székely Mihály utcába, egy kirakatba. Ott a vendégek egy szűk szobában ültek, és próbáltak feloldódni a Kazinczy és Király utcából átsétáló emberek közvetlen, egy üvegtáblától elválasztott társaságában. Most már a LouLou van itt, a Fausto’s ristorante visszamászott a régi helyére, ahol a szerényebb konyhát vivő osteria végig megmaradt. Most, ha belépsz az ajtó, balra találod a háziasabb, lazább éttermet, jobbra pedig a fine dining vár.

P1240803.JPG

Van business lunch, 2900 forint, balra kell hozzá fordulni. Naná, hogy kipróbáltam.

Két fogás, amit ezért az árért kaptam: radikkió (vörös cikória) leves és penne carbonara. Nincs túlbonyolítva, nem is kell, lássuk.

P1240795.JPG

P1240793.JPG

“Mit inna az ebédhez?”. “Vizet”. “Máris hozom” - zajlott a párbeszéd köztem és a pincér között. Fontos szavak, mert végül elég sokba kerültek nekem. Hamarosan hozták az ebéd mellé járó rágcsálnivalót: grissinit, kenyeret.

A leves nem volt kellemes, sem üde, mintha egy öreg, zöld (vagy persze vörös) növény gyökerét szívogattam volna. A penne viszont mesés volt, legalábbis ami egy carbonanrából kihozható, az megvolt benne: tökéletes állagú, markáns kiállású tészta, zseniális ízű sonka gazdagon, és lágy, krémes tejszín. Nem lehet belekötni, legfeljebb azt, hogy egy carbonara így sem az izgalmak tárháza, egyszerűen azért, mert egy alapvetően egyszerű étel, egyszerűen elkészítve.

P1240794.JPG

P1240796.JPG

Ebben az árkategóriában sokkal több izgalmat nyújt egy Laci!Konyha mondjuk, a Fausto’s verziója inkább az üzleti ebédeknek, a kiszámítható minőségű, gyorsan elfogyasztható, belvárosi menőségnek ajánlható, különösebb borzongás nélkül.

A számlán kicsit megütköztem: a “vizet kérnék” rendelésemre kihozott 0,75-ös Acqua Panna 1800 forint. Pedig ez nem az élet vize azért, legfeljebb kétszer annyiba kerülhet beszerzési áron, mint egy átlagos ásványvíz. Egyszerűen ezzel érték el, hogy a 2900-as ebédek idejében se hagyja el senki 5000 forint alatti fizetéssel a helyet. Ami nagyon nem szimpatikus húzás.

P1240804.JPG

Fausto’s Étterem
Cím: 1072 Budapest, Dohány utca 3.

Disclaimer: a helyre bejelentés nélkül érkeztünk, profi fotós stábot nem vittünk magunkkal, a számlát pedig saját zsebből fizettük. Ha nem így tennénk, semmit nem állíthatnánk hitelt érdemlően az étel minőségére, a felszolgálásra vagy a számla végösszegére vonatkozóan.

süti beállítások módosítása