English

Egy nap a városban

A legjobb helyek a karácsonyi gourmet-bevásárláshoz

Magyarósi Csaba 2014 december 19.
Címkék: gasztro karácsony

Megállíthatatlanul jön a karácsony, és ilyenkor mindenki valami különlegeset próbál rakni az asztalra, nálunk például gyerekkoromban mindig avokádós ráksaláta volt a menü, pedig egy átlagos hétköznap azért nem lazacba tekerve rimánkodtam a bresse-i csirkéért.

Karácsonykor viszont mindenki kísérletezőbb kedvű, meg többi idő is jut a különleges ételek elkészítésére, az import alapanyagok kipróbálására, és most nem a kínai fokhagymára gondoltam, hanem ilyen minőségi izékre.

Ebből a felismerésből kiindulva összeállítottuk nektek a kedvenc bevásárlóhelyeinket, ahol spéci sonkákat, szószokat, sajtokat, tengeri lényeket tudtok vásárolni kockázatmentesen az ünnepekre. Vigyázat, gasztrotúladagolás következik, ABC-sorrendben, az összeállítás végén egy térképpel, hogy könnyebben találjátok meg a hozzátok legközelebbi boltot.

Andalgo Deli:

 

Apró kis boltocska a belvárosban, viszont amilyen kicsi, annyira tele van jobbnál-jobb alapanyagokkal. Családi vállalkozás, de annyira, hogy a beszállító is családtag, meg az üzemeltető is, meg az összes dolgozó is. Apák, anyák, unokahúgok melóznak egy helyen és hordanak össze mindent, amit Spanyolországban találnak, és ami szerintük megüti a mércét: olyan pástétomok vannak náluk, amilyet máshol nem találsz, felvágottakban és sajtokban is erősek, de akkor se jönnek zavarba, ha különleges söröket kérsz tőlük. Jó hangulat, a hely méreteihez képest izmos választék és teljesen elfogadható árak.

Ázsia Bt.

18846_1024.jpg

A vásárcsarnok mellett található ez a csoda, ahol minden van. Komolyan. Szinte képtelenség olyan különleges receptet előásnod a netről, amihez ne lennének meg az alapanyagok az Ázsia Bt.-ben. Ez nem a friss felvágottak és sajtok üzlete, de ha ha szakét, mirint, spéci szójaszószokat, igazi mogyorókrémet, sambal oeleket, ritka tésztákat, szóval olyasmit keresel, ami egy szabvány thai-, vagy kameruni recept elkészítéséhez kell, rájuk van szükséged. Külön jó hír, hogy majdnem mindenből van többféle minőség és kiszerelés, szóval nem kell feltétlenül egy litert venned valamiből, amiből évente csak egy evőkanálnyit használsz.

Culinaris

culinaris.jpg

Ez a cég már egy monolit, szinte mindenki hallott már róla, szinte mindenki volt egyben a három üzletből. Régebben elterjedt volt az a nézet, hogy a Culinaris csak Budapesten tud menő lenni, mert egyébként az osztrák határon átkelve az első utunkba kerülő élelmiszerboltban megkapjuk ugyanezt a minőséget, féláron, ami azért csak részben igaz, szóval egyáltalán nem. Ausztriában ugyan tényleg senki sem csodálkozna rá a Culinaris kínálatára, de csak azért, mert ott több hasonló delikáteszbolt van, és a kínálat legnagyobb része a szomszédainknál sem érhető el bármelyik út menti üzletben. És bár az árak eleinte tényleg nagyon magasak voltak, ma már nem feltétlenül kerül többe egy sajt, egy serrano vagy egy chorizo, mint Ausztriában, vagy akár Portugáliában, vagy ha mégis, még mindig egyszerűbb a Culinarisba benézni, mint 500 kilométert utazni egy bevásárlásért. Van majdnem mindenük a spéci felvágottaktól a különleges szószokon és a jó zöldségeken át a ritka üdítőkig, ahol megjelennek, ott le is tarolják a piacot.

Fromage

Apró kis bolt a Pozsonyi úton, főleg azoknak a szélsőségesen újlipótvárosiaknak, akik nem akarnak tíz percet sétálni a Culinarisig, mert kábé annyi választja el a két üzletet egymástól. De a Fromage őrületes előnyben van, ha hirtelen kell egy kis gruyere sajt a nagypolgári ebédhez, vagy AZONNAL kell némi ardenne-i füstölt sonka. Mert alapvetően ezek vannak itt: sonkák, sajtok, szószok, bogyók, nagyon hasonló a felépítés, mint a Culinarisban, csak a választék kisebb értelemszerűen. De kéznél van.

Deli

Apró kis bolt a Hajós utca 12-ben, de a legszükségesebbeket innen is be tudod szerezni. Remek krémek, Marmorstein péksütemények, incl. bejgli, minőségi szaloncukrok, üdítőritkaságok, különleges felvágottak és sajtok, meg hasonlók vannak az üzletben. Mindent meg tudsz venni, amire hirtelen szükséged lehet, feltéve, hogy nem halakat vagy érlelt húsokat keresel, és ha valakinek elfelejtették karácsonyra ajándékot venni, néhány különleges teával javíthatsz a helyzeten.

Hegyvidék központ

A gasztropláza, ahol minden megvan. Amikor először jártunk itt, majdnem észre sem vettük, hogy milyen értékes kajaközpontba botlottunk, aztán jobban körülnéztünk, és kiderült, hogy ide költözött az ország egyik legjobb hentese, Józsi, akitől olyan érlelt marhákat tudsz vásárolni, hogy a csúcséttermeket verő otthon elkészített steak adja a másikat. Van nála igazi borjú, hasonlóan szép húsba alig van esélyed máshol belefutni Budapesten, de ha épp disznótorossal akarod meglepni a külföldi vendégeket, akkor is érdemes nála próbálkoznod. Aztán: itt a Delizia Gourmet & More, ami lényegében egy Culinaris, még jobb krémekkel és időnként még magasabb árakkal, de a lényeg: egy csúcsminőségű élelmiszerboltról van szó, ahol minden kiegészítőt megkapsz a főzéshez. És itt van a Vörös Homár is, ahol friss rákokat, halakat, polipokat lehet vásárolni, óriási a választék és az árak megfelelnek az ebben a mezőnyben átlagosnak. A Hegyvidék központ pont ezért jó: egy helyen megkapsz mindent, ami a karácsonyi szupermenühöz kell.

 

süti beállítások módosítása