English

Egy nap a városban

Ilyen kávét még biztosan nem kóstoltál - Barako

szucsadam 2014 december 11.
Címkék: kávé gasztro ital

Azt már mindenki megtanulta, hogy vehet arabica, meg robusta kávét, előbbi a drágább és minőségi, utóbbi az olcsóbb, egyszerűbb. És hogy az utóbbin nőttünk fel.

Na, egyrészt ez nem feltétlenül igaz. Másrészt nem csak ez a két fajta van, legfeljebb ezek a legelterjedtebbek. A Török utcai Barako coffee shopban például kapható a barako kávéfajta, ami a kávétermelés kevesebb mint 1 százalékát teszi ki a világban. Luelyn Ryan, a fülöp-szigeteki tulajdonos a családja saját ültetvényeiről hozza a kávébabot, hogy aztán eladja Budapesten.

p1250146.JPG

Őrület. Mármint fogta magát a világ másik felén, és elkezdte keresni, hogy hol lenne érdemes nyitni egy kávézót. És egyértelműen Budapest jött be neki: itt van egy régi kávéházi kultúra, az emberek szeretik ezt az italt, de a jelenlegi trendekről, meg úgy általában a kávékról nem sokat tudnak. Megnézte a társasági adókat, és az alapján is bejött neki a város (később szembesült azzal, hogy ő csak egy-két adóbőrt vizsgált, később jött rá, hogy hat helyről nyúzzák le róla), úgyhogy felkerekedett, és most itt van.

Ryan egy kávédizájner. Mondhatjuk, hogy ez fellengzős, meg hogy hülyeség, de ez valódi különbséget jelent a viselkedésében, hozzáállásában. Ő nem akarja az általa kiválasztott legjobb kávét az ahhoz illő legjobb elkészítési módon tálalni. Ő arra kíváncsi, mit szeret a vendég, milyen fajtát, milyen készítési módon. Sokat kísérletezik tehát a törzsvendégekkel, és simán ad nekik robustát, nem fél attól, ha valaki a túlpörkölt kávét szereti. Mindenkinek azt a kávét akarja elkészíteni, amit szeret.

p1250176.JPG

Ja, és lehetőleg valami nem túl frekventált helyen. A bulinegyedbe nem akart menni, mert ott ellaposodik a munkájának a lényege, hiszen ő nem fürtökben csüngő embertömeget akar kiszolgálni, hanem így, budai ritmusban foglalkozna a vendégekkel. Nem is árt, ha valaki a Török utcáig zarándokol messziről, csak hogy kipróbálja a Barakót, hiszen az ilyen ember tudja, hogy keres valamit. Hogy pontosan mit, azt még nem feltétlenül.

És a lombikjai - bocsánat, szifonjai - között a tulajdonos pont olyan izgalmas jelenség, mint amilyennek a fenti leírás alapján gondolni lehet. És plusz jó hír, hogy két kávé áráért olyan workshopokat tart, ahol mindenki megismerkedhet a kávékészítés, meg egyáltalán, az itt kapható kávék izgalmaival.

p1250143.JPG

p1250144.JPG

p1250162.JPG

p1250183.JPG

Már csak kíváncsiságból, a cink ajánlója miatt is elmentem az első alkalomra, ahol hatféle kávét kóstoltunk vakon, filteres leöntésben. Voltak különféle arabica blendek (volt, hogy két főzet ugyanabból volt, csak máshogy elkészítve), egy barako és egy döglött, 7 hónapja pörkölt robusta. Ez olyan tömören keserű volt, hogy még tetszett is, de Ryan ezt sem bánta. Persze legjobban a 4-es jött be, mint ahogy sokaknak a kóstolón, és a tulajdonos nagy örömére ez a saját barakója volt. Tényleg jó cucc.

A hátsó polcon végig csepegett valami, amikor ott voltunk. Ice drip kávé készült, az este fénypontja: egy nagy adag jeget pakolnak a kávé fölé, és ahogy az olvad, cseppenként szűrődik át a filteren. 10 óra alatt csepeg le egy adag, semmi főzés, csak a szinte jéghideg víz mossa ki a darált kávéból az aromákat.

p1250160.JPG

És ami nagyon fontos: most szombaton lesz a második felvonása Ryan oktató sorozatának, ezúttal a főzés különféle módozatai közti különbségeket kóstolhatjuk végig. All you can drink, 1200 forintért, szerintem menjetek, amíg még befértek. Angoltudás nem árt, de lesz ott, aki fordít. Mondjuk szerintem a kávés kifejezések sokkal jobban hangoznak angolul. Blooming (a leöntés után kinyílik a kávé), going flat (ellaposodik), brew (főzet) és így tovább. Készüljetek fel, hogy utána pár óráig hiperaktívak lesztek. Itt lehet jelentkezni.

Barako coffee shop
Cím: 1023 Budapest, Török u. 3
Nyitva: hétfőtől szombatig 07:00 - 20:00, vasárnap 09:00 - 18:00

süti beállítások módosítása