English

Egy nap a városban

A legjobb kenyér nyomában Budapesten: Kézműves Sütőház

szucsadam 2014 december 03.

Mondtam már, hogy ha egy pék súlya egyenesen arányos lenne a kenyereiért mondott hálák számával, akkor a Széll Kálmán tér helyén megnyílna a pokol kapuja? Mondtam? Hát most mondom megint.

 godor.jpg

A Fény utcai piacon jártam egy tőletek jött ajánlásra (köszönjük Emőkének ez úton is), a Kézműves Sütőház boltjában. Ez egy dabasi pékség, akik nemrég nyitották meg az első üzletüket Budapesten. Gondolom hallották, hogy errefelé hiány van a jó kenyerekből vagy nem tudom.

10670120_1538372406378742_600691270957292888_n.jpg

fotó a Facebook-oldalukról

“Mi a specialitásuk?” - kérdezte tőlük Évi, és a grissinire mutattak. Ezen kívül vettünk még egy szokásos alapkenyeret - itt házi kenyér a neve, fehérlisztből készül, kovásszal és “kevés” élesztővel -, egy lenmagos rozskenyér is jött és persze egy kakaós csiga.

Házi kenyér, 750 g, 340 Ft

P1250017.JPG

P1250023.JPG

Mint olvashattuk, kicsit rásegítenek a kovászra, de mesterséges adalékanyagot ez a kenyér sem tartalmaz. Fogásra nagyon kellemes a vekni, puha, rugalmas, tömör. A blogon kommentelni jövő buborékspecialisták, akik ezek méretével, akár egy kép alapján meg tudnak ítélni egy kenyeret, most boldogok lehetnek: kevés a levegő a kenyérben.

A héj nem ropog, de ízre nagyon kellemes, a kenyérbél szintén jóféle, bár kóstoltunk már jobbat. Az nem jutna eszembe, hogy ne tegyek rá semmit - ahogy a legjobbak esetében ez megtörténik -, de egy nagyon kellemes, örömmel két pofára zabálható cuccról van szó. Ami sajnos egy nap múlva erős hanyatlásba fordul, a második-harmadik napra pedig a törmelékes lesz az egyik oldala, ami állandó, számomra megmagyarázhatatlan jelenség a legtöbb egyszerűbb kenyérnél. Már hogy miért csak az egyik oldala esik szét.

Ennek megfelelően bundás kenyérnek nem ideális, eleve faragni kell, középen nagyon szívja a tojást, a szélén meg egyáltalán nem.

Lenmagos rozskenyér, 750 g, 535 Ft

P1250022.JPG

Fogalmam sincs, hogy tudták 60 százalék rozsliszt mellett szinte tökéletesen leutánozni a fehérkenyér állagát, de sikerült. Egyébként jó ízű kenyér, de ezt is frissen ajánlott megenni, két napig már ne tartsuk, mert legfeljebb pirítósként megy majd el.

A kakaós csiga egyébként száraz volt, de benne a kakaókrém íze mindenért kárpótolt. Kinézetre és elkészítésre a klasszikus kisboltos kakaós csigákat hozza, de ízre azért rájuk ver valamennyit. Persze nincs a Pékműhely vagy a Butter Brothers magasságokban. Az ára viszont igen, ezért 250 forint túl sok érte.

P1250027.JPG

P1250020.JPG

A grissini tényleg jó volt, ha valaki szereti a száraz tésztát ropogtatni mondjuk egy jófajta bor mellé, ropi vagy chips helyett feltétlenül ezt ajánljuk.

Szóval a Kézműves Sütőház kenyereit érdemes kipróbálni, de csak akkor, ha gyorsan elfogyasztjuk. Az ár eddig a legjobb az alap fehérkenyerek között, de kilónként 50 forint pluszért már Józsinál vehetünk egy frissen sült veknit, a piactól egy kis sétára, én inkább arra kanyarodnék. Viszont ha ugyanez egy külső pesti kerületben telepedne meg, ahol csak a nagyipari termékeket lehet venni, azt mondanám, irány a Sütőház.

szerkezet: 4/5

íz: 4/5
tartósság: 2/5

kenyérhéj: 3/5

bundáskenyér-teszt: 2/5

ár: 4/5

Összesen: 19/30

További kenyértesztjeink itt olvashatóak.

Kézműves Sütőház
Cím: 1024 Budapest, Lövőház u. 12, Fény utcai piac, kereskedelmi szint 2. emelet, 3-B
Nyitva:
Kedd-csütörtök : 9-17
Péntek : 8-17
Szombat : 8-14

süti beállítások módosítása