English

Egy nap a városban

Nagykorú lett Budapest egyik legjobb hamburgere

Magyarósi Csaba 2014 november 26.
Címkék: gasztro

Gyorsan egy disclaimer az elejére: a Zinget felépítő Susánszky Ádám és Csanda Eszter ismerősünk, de olyan nagyon, hogy utóbbival Ádám is (nem a Susánszky, hanem bloggertársam), meg én is egy gimnáziumba jártunk jó tizenöt évvel ezelőtt. Ádám még egy osztályba is, szóval ő kétszer kevésbé független, mint én. Ezért írom én a posztot.

Szóval a kapcsolatunk a brigád egyik felével a Ringhez köthető: az étterem annak idején megnyerte a nagy hamburgertesztünket, utána lettünk jóba Ádámmal, aki aztán néhány évvel később elárulta, hogy új projektbe kezd, teherautóból árulja majd a burgert, ami alapvetően elég hülye ötletnek tűnt.

DSC01974.JPG

Aztán megcsinálta a Zinget, Budapest egyik legjobb hamburgerét, amit nemcsak mi raktunk a listák élére, hanem utánunk nagyjából mindenki. Idővel kiderült, hogy a buliban benne van régi gimnáziumi évfolyamtársunk is, Eszti, és ekkortól kezdve már nem volt megállás, váratlanul ott találtunk magunkat tegnap este az új Zing premier előtti kóstoltatásán, pedig ilyenen a konkurens lapokkal szemben szinte sosem szoktunk részt venni, mert milyen béna már a lapnak készült ételeket tesztelgetni. De itt úgyis akkora az összefonódás, hogy nem oszt, nem szoroz.

Kezdjük a tényekkel: a foodtruck óriási sikertörténet lett, akkora, hogy most már három teherautó dolgozik szimultán az országban. A Zing tök népszerű, annak ellenére is, hogy nyár környékén zsemlét változtattak, a korábbi remek tésztát egy foszladozó, száraz sütőszökevény váltotta, amit szerencsére aztán nemrég lecseréltek egy saját készítésű modellre. Ezek voltak az alapok, amikre építkezve elkészítették az éttermet is, a Király utcában.

A hely még nem nyílt meg, de a tervek szerint pénteken kirúgják az ajtókat és elindul a Zing Vol. 2.

Eddig ugye lóereje volt az étteremnek, mostantól irányítószáma, de nem ez a fő változás, hanem a menü: továbbra is lesznek persze hamburgerek, de nem csak azok. Annyira nem, hogy Ádám nem is akart adni a kóstoltatáson, de addig követelőztünk, amíg megkaptuk őt:

DSC02009.JPG

A burger továbbra is csodás, és a zsemle végre megint rendben van, fényévekre a nyári morzsalékos, száraz izétől, bár szerintem továbbra is a legelső zsemle volt a nyerő. Mindegy, ezt már maguknak készítik, addig pimpelik, amíg akarják.

Nézzük meg gyorsan, mi az új: például ezek a spéci szendvicsek, amikbe mindenféle bűnös dolgot pakolnak, húst, sajtot, karamelizált hagymát, hogy tocsogjon, vagy gombát, van többféle menü:

DSC01991.JPG

DSC02015.JPG

DSC01995.JPG

Nagyon büszkék rá és lehetnek is, mert tényleg hihetetlenül szaftos, betyáros szendvicset sikerült csinálni, ami a maga műfajában valami olyasmi, mint a burgerük a hamburgerek közt, csak a philly műfaj ugye kevésbé ismert Magyarországon, nehezebb is viszonyítani bármihez. Úgy képzeljétek el, hogy fognak egy kiflit, azt megtömik grillen sült dolgokkal, szóval a közepe egy kibogozhatatlan szaftgombolyag, és mivel minden viszonylag apróra van vágva benne, mindenből jut minden harapásra egy. Kicsit füstös, nagyon izmos, nagyon nyúlós. 

Lesznek csirkeszárnyak is zellerrel, alig csípős, nem túlsütött, elég hússal, és nem vízzel teli tápos fehérjeparódiával:

DSC01996.JPG

Hagymakarika, meg spéci sajtosszendvics:

DSC02010.JPG

És ott a tökéletesre sütött krumpli, ami a kedvencem volt a tegnapi próbán. Biztos igénytelenedek, de ezek a kívül ropogós, belül puha hasábok folyton visszavették a főszerepet a zabálás közben, mert sokkal jobbak, mint amivel a legtöbb hasonló helyen találkozol:

DSC01982.JPG

Egyébként Ádám el is mondta, hogy hónapokig kereste a megfelelő beszállítót és 250 kilométerről hozatja, mert Budapesten nem talált állandó minőséget garantáló partnert.

Szóval a Zingnek végre van állandó lakcíme, méghozzá a belvárosban. Péntektől elvileg nyitva vannak.

Zing
Budapest, Király utca 60.
H-V: 11-22 (ez később hajnal kettőig bővül)

PS: Balázs kedvéért, ez ott van a Liszt Ferenc tér mellett:

Screen Shot 2014-11-26 at 11.06.49.png

süti beállítások módosítása