English

Egy nap a városban

A szendvics, ami négy napig készül - All about Street Food

szucsadam 2014 november 19.

Mert hogy két napig tart a marhaszegy pácolása, két nap a szuvidálás, majd négy órán keresztül egy fűszerkéreggel párolják a végén a húst, az kerül be a szendvicsbe grillezett savanyúkáposztával, mustárral, sajttal és öntettel.

P1240857.JPG

Az eredmény egy zseniális pastrami. Majdnem reuben - mondja a készítője a Múzeum utca szuterén üzlethelyiségében, a föld alatt - de abban svájci sajt van, ebben meg edami, hogy ne legyen olyan drága.

Az All about Street Food nemrég nyílt a Nemzeti Múzeum mellett. Még pontosabban a Kossuth Klub mellett, egy egykori görög étterem helyén. Ezt fontos elmondani, hogy belépve ne kapjunk a szívünkhöz, és ne forduljunk ki egyből a bent látható giccs láttán. A bérbeadók ugyanis ahhoz kötötték a bérleti szerződést, hogy az új üzemeltető érintetlenül hagyja a fali festményeket és a terem közepén látható bazi nagy, gusztustalan vörös műoszlopot, műromokkal.

P1240848.JPG

P1240861.JPG

Ha ezen túl vagyunk, és elhisszük, hogy a konyhában ennek ellenére komoly munka folyik, már megtettük az első lépést.

A bejárattal szemközti falon látható a kínálat (ez is egy görög falfestményt takar el, szerencsére tökéletesen), főleg hamburgerek és pastramik. Meg fish&chips, meg “ha tényleg valami unalmasat akarsz”, Cézár-saláta. Így.

P1240846.JPG

A hamburgerek felosztása pedig rohadt jó. Vannak a klasszikusok, és van a hét főbűn alapján csoportba rendezett. “Oltári nagy baromság a bűnök alapján csoportokba rendezni, a kajákra erőltetni valami kitalált agyament dolgot” - ezt gondoltam először, de azért megkérdeztem, miért kevélység a kevélység, miért fösvénység a fösvénység. Aztán már csak nevettem, mert tényleg odatették magukat kreativitásban.

Oké, a torkosság egyértelmű, dupla hús, dupla cheddar meg mindenféle zabálnivaló feltét. Itt egy kép róla a hely Facebook oldaláról:

10351174_618586118253827_8435035604537601419_n.jpg

Az irigység mindenféle zöld színű izét tartalmaz, a harag a bogyiszlói lecsó miatt csíp mint a franc, a bujaság az avokádó - bodzás Dulce de leche (karamellizált tejkrém) - banán ketchuptól lesz krémes és édeskés, a restség tipikusan gyorsan elkészíthető alapanyagokból áll (a konyhán imádják), a fösvénység burgerében pedig a marhahúspogácsa helyett olcsóbb pastrami hús található. Ja, a kevélység pedig, amit én kértem, mindenféle kivagyi alapanyagból készült, úgy mint paradicsomlekvár, vajon pirított spárga és tejszínes paprikakrém.

P1240850.JPG

P1240853.JPG

Aki itt eszik burgert, az készüljön arra, hogy a húsnak faszén íze van, és ez itt nem bug, hanem ficsör. Az ezáltal kissé balkán ízű, füstös jellegű marha mellett a spárga és a tejszín úgy leült egyessel, hogy fel sem álltak a fogás végéig, így nekem nem ezek lesznek a kedvenc burgereim. Viszont tényleg tudok sok embert, akik a faszén ízétől beindulnak, és nem a főiskolai vízipipa-partik jutnak eszébe, ennek megfelelően nem tüdőre akarják szívni a spárgát, ösztönből.

A pastrami az, ami miatt én visszatérek még. A hús csodálatos, a fent említett, több mint négy napos nyúzással után olyan fantasztikusan omlós, közben meg ízletes valamit sikerült összehozni, hogy na. A grillezett savanyúkáposztát - ha valaki ettől tartana - csak a Reuben style szendvicsbe raknak, de egyébként az is jó oda, passzol a magyar konyhához, magyar gyomorhoz, ha nem New York-i mintára készül, azt hinném, betyár módra rakták össze.

A hely maga egyébként sötét, félkész és nyomasztó a görögös borzalmak miatt, szerencsére házhoz szállításban is gondolkozik a tulajdonos, és nagy átalakítás is vár a helyre. A Kálvin tér környékének pedig külön jót tesz a vérfrissítés street food vonalon, bár jelenleg aki nem pont ide tart, soha nem találja meg az All about Street Food-ot.

All about Street Food
Cím: 1088 Budapest Múzeum u. 5.
Nyitva: hétfőtől szombatig 11:00 - 00:00

süti beállítások módosítása