English

Egy nap a városban

Ha még nem jártál a MagNet Bank weboldalán, tutira meglepődsz

Hirdető 2014 november 17.
Címkék: bank hirdető

Bankunk számára az Ön számlavezetése 537 forintba kerül. Hogy mennyit fizet nekünk, Önre bízzuk : fizethet 0 forintot, 100-at, 600-at vagy 1000-et is. Ha 537-nél többet fizet, hozzájárul a bank eredményességéhez, stabilitásához, de nem muszáj.

A fenti gondolatokkal egészen hihetetlen módon egy bank weboldalán találkozunk, mintha egy önkéntes alapon működő, kísérleti színház perselyénél állnánk, ahol elfog minket a felelősségvállalás érzése. Hirdetőnk a MagNet Bank, aminél nem ez az egyetlen különleges ajánlat.

A KAP Kártyaprogram például arról szól, hogy a kártyás fizetéseink után egy általunk megnevezett civil szervezetnek juttathatunk el pénzt. A bankkártya típusától függően ez 1-3 ezrelék lehet vásárlásonként, százezer forintonként tehát 100-300 forint – amit ráadásul a bank fizet. Támogathatunk családsegítőket, hajléktalanokat segítő alapítványokat, kutyamentőket, beteg gyerekeken segítő civileket és hasonló célokat. 150 szervezet közül lehet választani, de ez sem egy zárt kör, hanem bármikor becsatlakozhatnak új tagok, egy jelentkezési lap kitöltésével.

A MagNet Bank 2010 óta civil szervezeteknek ajánlja fel a nyeresége egy részét. A bank ügyfelei minden évben tájékoztatást kapnak arról, mennyivel járultak hozzá a nyereségességhez, és lehetőségük nyílik arra, hogy valamely civil szervezetet támogassanak a rájuk eső nyereség 10 százalékával. Idén 39,4 millió forintról rendelkeztek a bank ügyfelei, összesen 70 szervezetnek küldve pénzt, ennél csak 2010-ben volt magasabb a támogatás összege: akkor csaknem 44 millió forint került szétosztásra.

kutyabarát_bank2.jpg

Nem tudom, miért hangzik olyan különösen mindez. Lehet, hogy azért, mert egy banknál a kezelésiköltség-minimalizálás és a legjobb hitelkonstrukció mellett már elfelejtettünk más szempontokat nézni. Különösen ilyeneket. De az is fura, hogy mennyire kellemes érzés kiszabadulni a trükkös “itt kevesebb, ott több” táblázatok megfejtéséből, hogy mennyivel kevésbé érezzük magunkat átverve annak ellenére, hogy nem feltétlenül látunk egy csomó nullát a költségeknél. Itt az van, hogy “igen, ez egy nyereséges cég, amit természetesen az Ön pénzéből termelünk ki. Hogy mennyire vagyunk nyereségesek, az Öntől függ, de elszámolunk a pénzzel, és együtt költjük el egy részét”.

Igen, azt hiszem a büszkén vállalt átláthatóság a másik zavarba ejtő dolog. És nem is azért, mert elszoktunk tőle: még csak nem is szoktunk hozzá.

bb.jpg

Disclaimer: a MagNet Bank az Egy nap a városban blog hirdetője

süti beállítások módosítása