Ne tévesszen meg senkit a pék neve: ahogy a Marmorsteinben, úgy a Jaques Lisztben is Misi készíti a kenyeret.
Előbbi Miklós Mihály, aki Marmorstein családnevű dédnagyapja, és annak esztergomi péksége után kezdte újra a hagyományokat (kenyerét itt teszteltük), utóbbi Juhász Mihály jogászból lett kenyérsütő, aki egy mára híressé vált olasz-magyar pékséget nyitott többedmagával két éve az Apáczai Csere János utcában, ahová átlag budapesti ritkán téved.
A műhelynek csak egyik, előretolt tagja Misi, mellette több tulajdonos is rejtőzködik csendben, köztük a szomszédos Divin Porcellóban is érdekelt Gianni Annoni. Misi még sokáig megtartotta banki jogász munkáját, és esténként meg hajnalban sütötte a kenyereket, aztán átállt az új létre, a kenyerek főállású mestere lett, Budapest egyik legjobb pékségében.
Ahol egyébként fehérkenyeret és szárított paradicsomos kenyeret kóstoltam, valamint kipróbáltam a péksütiket is.
Fehérkenyér, 800 g, 650 Ft
Elsőre megtapintva nem ígér nagyon sokat: a héja kemény, erőteljes, és bár ropog, de csak úgy, ahogy muszáj - nincs sok kis roppanás, amitől automatikusan elindul a nyálképződés. A kenyér bele erőteljesen rugalmas állagú, ami talán sok lenne, ha nem lenne annyi levegőbuborék a kenyérben. Így pont jó, és az ízintenzitása is remek.
Egy nap után viszont kezd már kiszáradni, azt gondolnánk, hogy ennek a kenyérnek akkor gyorsan befellegzett. Óriási tévedés, itt kezdődik meg a második élete, ami eltart egészen egy hetes koráig, meg még tovább. Ez a kenyér hasonlít ugyanis leginkább a régi falusi kenyerekre, amikben öt nap után már csikordul a kés, de talán akkor a legjobbak. Itt nem csikorog semmi, a sűrű levegőbuborékok megakadályozzák, de nyolc naposan még mindig élvezettel eszem. Nem, nem olyan, mintha friss lenne, egyre keményebb, szívósabb, más, de így is jó.
Bundás kenyérnek is használható persze ilyenkor, a tészta teljesen felpuhul, talán túlságosan is, a tojás pedig a szellős szerkezet miatt kitölt minden rést, így nehéz egységes bundát ráhúzni. Pirítósnak, melegszendvicsnek szívesebben használtam.
Szárított paradicsomos kenyér, 500 g, 990 Ft
Ugyanaz a tészta, mint az előbbi, ugyanúgy az eltarthatóság királya, csak közben kitűnő, tésztába dobott paradicsomszelek vannak elrejtve a vekniben.
Vásároltam még itt sajtos pogácsát, ami nagyon jó cucc. Volt viszont egy kimondottan halálra száradt fahéjas csigám, és egy gejl, édes, művanília ízű vaníliás croissant-om, szóval az édes péksütiket ezek alapján nem ajánlanám itt. Viszont azoknak, akik egy hétig eszik a kenyeret, az alaptermékek miatt feltétlenül.
A fehérkenyér értékelése:
szerkezet: 4/5
íz: 5/5
tartósság: *5/5
kenyérhéj: 5/5
bundáskenyér-teszt: 4/5
ár: 3/5
Összesen: 26/30
Kenyértesztjeim apropója, hogy szerencsére van már néhány jó, elhivatott pék Budapesten. A pontozási rendszert egyéni preferenciák alapján állítottam fel. Értem ezalatt például, hogy valakinek nem fontos a kenyér tartóssága, inkább egy nap alatt eltünteti, és nem érdekli a három napos állag. Én azonban úgy gondolom, hogy a kenyér esetében minden létező előnyt és hátrányt értékelni kell, sőt a saját szokásaim miatt még egy bundáskenyér-tesztet is végzek. Mert szeretem a bundáskenyeret.
Jacques Liszt
Cím: 1051, Budapest, Apáczai Csere János u. 7
Nyitva: hétfőtől péntekig 06:00 - 19:00, szombat 06:00 - 16:00