English

Egy nap a városban

Jól megy a közösségi könyvcserélde - Rukkola

szucsadam 2014 november 06.

Rendszeresen végigsétálok a Múzeum körúton, hogy végigkutassam az antikváriumokat, Budapest témájú könyvekre vadászva. Szeretem az antikváriumok hangulatát, jó sétálgatni a könyvek között, de elismerem, hogy van ennél hatékonyabb beszerzési forrása is a használt könyveknek.

P1230589.JPG

Ebben a világban ugyanis úgy megy, hogy a megunt könyveket, hagyatékot felkínálják az antikváriusnak, aki eldönti, mennyire értékes. A már százszor látott, évtizedekkel ezelőtt sok ezer példányszámban fogyott, azóta pedig ugyanennyiszer megunt könyveket nem veszi át, a többiért fizet valamennyit. A piaci értékének megfelelően, mínusz a saját üzleti tevékenységének díja.

A közösségi könyvcsere arról szól, hogy a köztes állomást kiiktatják - illetve egy weboldalra cserélik -, az eladó így közvetlenül a vevőnek küldheti el azt a könyvet, ami érdekli. Pénzt nem lehet adni a könyvért, csak pontokat. Pontokat pedig csak úgy lehet szerezni, ha könyvet ajánlasz fel. A Rukkola 2012 óta indult, és sokat fejlődött.

Screen Shot 2014-09-30 at 14.21.03.png

Miről is van szó? Ha van egy könyved, amit eladnál, a regisztráció után feltöltheted, helyi terminológia szerint rukkolhatod az oldalra. Akinek tetszik a rukkolt könyv, happolhatja, vagyis a pontjaival fizethet érte. Ilyenkor az eladónak kell eljuttatni a vevőhöz a könyvet, postán, vagy a egy Happonton. Happont lehet bármilyen üzlet, ami vállalja, hogy átveszi és átadja a Rukkolán cserélt könyveket: jelenleg több mint 120 helyen vannak országszerte (sőt Romániában is) olyan cukrászdák, könyvtárak, kávézók vagy akár állateledel-boltok, ahol örülnek a vásárlás nélküli forgalomnak.

Screen Shot 2014-11-05 at 23.22.12.png

De nem csak rukkolni és happolni lehet. Ma már létezik a prerukkolás, vagyis a későbbi rukkolás bejelentése, és a stoppolás, vagyis feliratkozás egy várólistára az adott könyvhöz. Amikor valaki az adott könyvet felteszi az oldalra, a várólista - ha van ilyen - elején várakozó kapja meg azt. Természetesen sok pontot kell fizetni egy népszerű könyv esetében azért, hogy a sor élére kerüljünk. Míg egy kevésbé népszerű könyv, mondjuk az Így gondozd a Trabantodat rukkolásáért 5 pont jár, a stoppoláshoz pedig 10 pont szükséges, addig egy Nyáry Krisztián “Így szerettek ők 2” felajánlásáért a kép készítésekor több mint 69 pontot lehet szerezni, és minimum 71 pont kellett az első helyért a sorban.

Screen Shot 2014-09-30 at 13.39.35.png

Ebből következik, hogy aki egy ilyen könyvet dob fel az oldalra, akár egy tucat másik, kevésbé népszerű kötetet vihet el helyette.

Olvastam olyan véleményeket, amik nem örültek a sok könyvnek. Az első felhasználók közül többeknek nem tetszett az oldal ismertté válása, hiszen hirtelen megnőtt a rukkolt könyvek száma, és a mennyiség nem feltétlenül hozta el a jobb minőséget. Természetes, hogy sokan ugyanazokkal a könyvekkel jöttek fel az oldalra, amiket az antikváriumban nem tudtak már eladni, és ami valószínűleg itt sem fog kelleni senkinek. Az oldal mégsem süllyedt el a felejtésbe, sőt: az indulástól 289 ezer alkalommal cseréltek itt könyveket, 28 ezer felhasználó és 64 ezer könyv van fent jelenleg az oldalon.

Igazi közösségi antikvárium ez tehát, ahol szinte rá vagy kényszerítve az aktív részvételre. Hiába tetszik meg egy könyv, hiába akarod mindennél jobban megszerezni, ha nem töltesz fel a saját könyvtáradból pár érdekes könyvet, ami érdekli a közösséget, esélyed sincs megszerezni. A pontjaidat sem válthatod pénzre: csak könyveket szerezhetsz velük.

Ha pedig inaktív vagy, egy mindennél aranyosabb emailt kapsz a Rukkolától:

“Mi a helyzet feléd? Be kell valljuk férfiasan, hogy hiányzol nekünk. Nem láttunk egy jó hónapja, amit szívből fájlalunk. Ha csak észrevennénk, hogy bejelentkezel a rukkolára, a napunkat máris napfény ragyogná be és végre betöltenéd az űrt, amit magad mögött hagytál. Ha pedig a belépés után még folytatnád is a rukkolást és happolást, akkor végképp virágoskertté válna az élet.

Nélküled még a könyveknek is más az illata és a kódok is megremegnek fejlesztőnk kezei között, a közösségünk pedig egy emberként kiált utánad.

Kérjük gyere vissza közénk, jelentkezz be és válassz a 64.200 könyvből legalább egyet, jó?”

Disclaimer: közösségi gazdaságról szóló sorozatban az Egy nap a városban blog együttműködő partnere a Magyar Telekom. Ők azok, akik összeszedték, és egyben tálalják elénk a hasonló megoldásokat, valamit az infrastruktúrát, a szélessávú mobilnetet adják a fentihez hasonló oldalak mögé. Itt írtunk róla bővebben.

süti beállítások módosítása