English

Egy nap a városban

A legjobb kenyér nyomában Budapesten: A table!

szucsadam 2014 szeptember 16.

Az utóbbi egy-két évben Budapesten sorra nyíltak a jó minőségű kenyereket árusító, kézműves pékségek, ahol még ismerik a kovász fogalmát, és nem adalékanyagokkal állítják be a kívánt ízt és állagot, inkább több odafigyeléssel és nagyobb kockázattal. Ha jó kezekbe kerül a liszt, a víz és az élesztő, a kenyérbe harapva megértjük, amit az ipari termelés miatt majdnem elfelejtettünk: hogy miért eszünk ilyet minden nap.

Új, őszi sorozatomban a legjobb pékségeket járom végig, hogy kipróbáljam Budapest legjobb kenyereit. A korábbiakhoz hasonlóan dolgozunk: van egy előre összeállított listám, amit folyamatosan bővítek az általatok ajánlott helyekkel, így nektek is beleszólásotok lehet a nagy kenyérlista alakulásába.

A pontozási rendszert egyéni preferenciák alapján állítottam fel. Értem ezalatt, hogy sokaknak nem fontos a kenyér tartóssága, inkább egy nap alatt elfogyasztják, és ezt az időintervallumban akarják a legjobbat kapni. Én azonban úgy gondolom, hogy a kenyér esetében minden létező előnyt és hátrányt értékelni kell, még azt is, hogy milyen bundáskenyér-alapanyag az adott vekni három naposan. Egyszerűen azért, mert szeretem a bundás kenyeret.

Elsőként az A table!-t látogattuk meg, abból is az eredetit, a Retek utcában.

P1070293.JPG

Kértem egy alap fehérkenyeret, hiszen a legtöbbet még mindig a sima, BL-55-ös (vagy BL-80-as) lisztből készült veknikből veszünk. Mellé vittem haza még egy rozskenyeret is, mert utóbbi szerintem Budapesten itt a legjobb. És persze ott van még az A table!-ben a többi finomság, a hihetetlen jó bagettjük, meg a verhetetlen Le Pain au chocolat, és még sorolhatnám, de most koncentráljunk a feladatra.

Fehérkenyér

Kábé 700 grammos kiszerelésben adják, 990 forintért, ami 1400 forintos kilóárat jelent. Jó, az a table! eddig sem a barátságos áraival, inkább a minőségével és a hangulatával hódított, de ez azért kifejezetten magasnak számít a piacon.

P1230158.JPG

P1230161.JPG

A kenyér gyönyörű, olyan, mintha megdermedt volna a tészta a gyúrás-hajtogatás közben, és így sütötték volna meg. Ropogós héj, puha, tökéletes állagú és ízű bél, frissen igazi öröm ezt enni. Igaz, hogy a bél és a héj között van egy alig észrevehető demarkációs vonal, ami sehova sem tartozik igazán, ez kissé szárazabb kérget alkot, de ilyenkor még alig vesszük észre.

Másnap már inkább érezzük, a kenyér ekkor már ellenállóbb, tépni kell, erővel, vágni-szúrni-harapni. A harmadik napon már szárad ki, morzsál is egy kicsit. Bundás kenyérnek ekkor a legjobb, de végig kiváló, kellő mennyiségben issza fel a tojást, és belül még három naposan is puha, tömör marad.

P1230173.JPG

Rozskenyér

P1230164.JPG

Ha tehetem, itt veszek rozskenyeret. 80 százalék feletti a rozstartalma, szóval a búzára érzékenyeknek ideális, miközben nem savanyú, nem émelyítő. Tömör, tartalmas, de kellemes ízű és kenyér állagát napokig megtartja. A kiszáradás miatt érdemes elzárni a levegőtől, viszont akkor meg nyáron pár nap múlva könnyen bepenészedik. Szóval kánikulában inkább hűtőben tároljuk.

Fél kilós kiszerelésben egyébként 850 forintba kerül.

Végül pontozzuk a fehérkenyeret.

szerkezet: 4/5
íz: 5/5
tartósság: 4/5
kenyérhéj: 5/5

bundáskenyér-teszt: 5/5
ár: 1/5

Összesen: 24/30

A table!
Cím:
1024 Budapest, Retek u. 6és még itt:
Budapest 105, Arany János utca 16.
Budapest 1126, Böszörményi út 16.
Budapest 1024, Lövőház utca 2.
Budapest 1077, Wesselényi utca 9.

Nyitva (Retek utca):
hétfő - péntek: 7:00 - 19:00
szombat: 7:00 - 18:00
vasárnap: 8:00 - 18:00

süti beállítások módosítása