English

Egy nap a városban

Így csinál barátságos falut a világból az internet

Hirdető 2014 szeptember 05.
Címkék: világfalu

Egészen izgalmas látni, ahogy a csúcstechnikával visszatérünk az ősközösségi állapotokhoz, csak nagyobb sávszélességgel. Tízezer éve úgy mentek a dolgok, hogy ha valamire szükséged volt, elkérted a barlangszomszédodtól. Aztán elkezdtünk városokat emelni, szeparálódtunk és ma már a legtöbben azt se tudják, ki lakik felettük. Én tudom, mert néhányszor beáztatott, de ez más kérdés.

Szóval ahogy megkoptak a személyes kapcsolatok, úgy csökkent a bizalom és alakult ki az a tök normális helyzet, hogy ha szükségem van valamire

1: megveszem
2: felkérek egy profit a probléma kezelésére

Ettől pörögnek a hagyományos kereskedőcégek, ettől lettek nagyok a hotelláncok, taxitársaságok és ettől lettek a vízvezeték-szerelők a világ urai.

A fordulat a sztoriban ott következik be, hogy a szélessávú internettel, az okosmobilokkal, tabletekkel, mobilnettel eljutottunk egy pontra, amin túl megfordulni látszanak a trendek, és nem a további elszemélytelenedés felé tart a világ, inkább valamiféle csúcstechnikás ősközösség lesz az egész bolygó: ma már nem kell profit hívnom, ha szállást keresek, vagy könyvet akarok venni, mert szolgáltató az egész világ és benne minden ember, te is, én is, ami jó mindenkinek, leszámítva persze a hotelláncokat és a taxitársaságokat.

Hozzuk fel a legjobb példát, az Airbnb-t, amiről sokan azt se tudták, micsoda, pedig időközben a világ legnagyobb szállodaszolgáltatójává nőtte ki magát.

Screen Shot 2014-09-04 at 13.48.03.png

A módszer tök egyszerű: van egy üres lakásod, feltöltöd a rendszerbe. Ha valaki épp a városodban keres kiadó szobát estére, az Airbnb kiadja a kéglid a találatok között. Mondtam, egyszerű. A trükk abban van, hogy a szolgáltatás mögötti motor tökéletesen átgondolt, és hogy nagyon sokan csatlakoztak hozzá: ha ma este Budapesten, esetleg New Yorkban akarsz megszállni, találsz ajánlatot néhány ezer és néhány százezer forintért is: tudsz szűrni egyszerű szobákra és luxuslakásokra. Kell wifi? Parkolóhely? Mosógépet akarsz? Kell bele boldog aranyhörcsög? Egy bizonyos dátumra kell a szállás? Bármit beállíthatsz, az Airbnb csak azokat a helyeket listázza, amik megfelelnek az elvárásaidnak. És a 192 országban, 33 ezer városban található félmillió lakás közül mindig lesz olyan, ami pont megfelel: valamivel olcsóbban, mintha hotelbe mennél.

De nemcsak a spórolás szól az Airbnb mellett: a nyaralás személyesebbé válik. Találkozol legalább egy helyivel, aki kiadja a lakását, mesél a jó éttermekről, titkos zugokról a városban. Kis mázlival el is mentek együtt vacsorázni és megismered a haverjait is. Egy szállodai recepciós erre képtelen lenne. Kipróbálod, milyen a párizsiak, rómaiak, londoniak élete, hiszen nem egy csereszabatos hotelszobában vagy, hanem egy sokkal személyesebb magánlakásban. Jobban része vagy a saját nyaralásodnak, viszonylag kevés kockázattal: a bejelentkezésig az Airbnb kezeli a pénzed, ha gáz van, jóváírják az összeget a számládon. Gond csak abból tud lenni, ha a lakás kiadója az utolsó pillanatban lemondja a szobát és hirtelen kell találnod valami vészmegoldást, ilyenkor viszont az Airbn a helyzet komolyságától függően általában segít valamilyen módon (például többet ír jóvá, mint amennyit utaltál).

Jól látszik, hogy mitől forradalmi a rendszer: a pénz magánszemélyektől megy magánszemélyekhez, mindenki részese a gazdaságnak, és adott esetben személyesebb kapcsolatot alakíthatsz ki egy firenzei szakáccsal, mint a fölötted lakóval.

És az Airbnb csak egyike a sok hasonló jelenségnek, ami az elmúlt néhány évben ütötte fel a fejét: beszerezhetsz élelmiszert, könyveket is közösségi alapon, taxiként használhatod magánemberek autóját, vagy irodákat bérelhetsz magánszemélyektől, másokkal közösen. Kérdés, hogy hol lesz ennek a vége, és aggódnak is néhányan a klasszikus gazdaságért, aminek azért még így is jobb az adófizetési morálja, mint a magángazdaságnak.

Viszont a következő néhány hétben bemutatják néhány tök jó, életszerű példán keresztül, hogy miként működik ez a közeg. Elmerülünk a közösségi gazdaságban Budapesttől Firenzén át Lisszabonig, és jó alaposan beszámolunk a tapasztalatainkról. Remek utazás lesz!

Disclaimer: az Egy nap a városban blog együttműködő partnere a sorozatban a Magyar Telekom.

süti beállítások módosítása