English

Egy nap a városban

Orbit Gasztro Sikerdíj - Kontakt és a csapolt kávé

szucsadam 2014 július 31.

Budapest legújabb sztárja egyértelműen a Roket nevű ital, Magyarország első csapolt cold brew kávéja. Az Orbit Gasztro Sikerdíj közönségdíjasait teszteltük az elmúlt egy hétben, és mivel a Kontaktra is sokan szavaztak, a zsűrizés miatt egyébként is hivatalos voltam a kávézóba. Így aztán kipróbáltam az új őrületet.

Kezdjük ott, hogy mi az a cold brew? Azt jelenti, hogy a durván darált kávészemeket hideg vízben áztatnak, így nyerik ki belőlük az aromákat. Egész másokat, természetesen, mint 80-90 fokos vízzel. Az így kapott italt palackozhatják is, mint a sört, vagy - ritkább esetben - csapolhatják. Mint a sört.

P1220399.JPG

P1220401.JPG

P1220425.JPG

Csak nálunk új dolog ez, természetesen maga a cold brew eljárás több száz éves. Viszont csapolva csak mostanában jött divatba az Egyesült Államokban a tulajdonos, Péter szerint, ők is az interneten összeollózott, USA-ból származó tippek, információk alapján kísérletezték ki a saját csapszéküket, ahol nitrogénnel juttatják a pohárba az előre 12-14 óráig kávén áztatott vizet.

Sorok állnak az italért, hatalmas kedvenc lett Budapesten is, ahol a kávézás a mai napig inkább desszertként funkcionált, a szomjas ember sosem gondolta volna, hogy három deci jeges, egyáltalán nem tömény, frissítő, keserűséget nyomokban tartalmazó kávé lehet a megoldás. Amit Budapesten úgy hívnak: Roket.

És tényleg működik, tényleg frissítő, csak át kell kattintani az agyban valamit. Először is azt, hogy a szájhoz emelt hideg ital egész más íztartományban mozog, mint bármi ezelőtt, amit ilyenkor ittunk. A hosszúkávét képzeljük el jó savakkal, kevés keserűséggel. Így kell szeretni, a cukor csak ront rajta, tejjel meg műfajt váltunk, és elveszítjük az eredeti koncepciót. Nem lettem rajongó, nem fogok visszajárni roketezni, de elhiszem, hogy sokaknak bejön ez az új élmény. Viszont a kávézóba elmegyek máskor is, mert kedves, barátságos hely, elszigetelve a Károly körút zajától.

P1220399.JPG

P1220402.JPG

De a Kontaktban nem csak Roketet kapni, van házi müzli házi joghurttal, mindent Péter és Anna készít. Igazi bajnokok reggelije, édes, tartalmas müzli és könnyed joghurt brutális mennyiségű kombinációja. Mellé egy smoothie, és a reggelink után egyből a vacsora következhet.

P1220411.JPG

P1220412.JPG

Egyébként büszkék a többi kávéjukra is, egy La Marzocco GS3-mal főznek, Casino Mocca single origin kávét, amit Budafokon, frissen pörköltetnek. Igazi elhivatott, újhullámos kávésok ők.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy új divatot robbantottak be a fővárosba, aminek a hatását meg is lovagolják rendesen. Hamarosan Roket bicajokkal viszik körbe a városba a csapolt kávét, hogy senki sem maradhasson le róla, és új kávébabokkal kísérleteznek, hogy különféle aromákat érhessenek el. Hónapokig tartó kísérletezgetésen már túl vannak, ennyivel tehát a konkurencia elé kerültek, de én biztos vagyok benne, hogy nemsokára megjelenik máshol is a csapolt kávé.

P1220429.JPG

  • étel/ital: 5/5
  • dizájn: 5/5
  • hangulat: 5/4
  • potenciál: 5/5
  • átlag: 5/5

Kontakt
Cím: 1052 Budapest Károly körút 22., Röser udvar
Nyitva: Hétfő - Péntek 08:00 - 18:00, Szombat 10:00 - 14:00

Disclaimer: az Orbit az Egy nap a városban hirdetője

süti beállítások módosítása