English

Egy nap a városban

Orbit Gasztro Sikerdíj - Köles, a reform konyha

szucsadam 2014 július 28.
Címkék: gasztro hirdető

Az Orbit a legjobb gasztrovállalkozásokat keresve Orbit Gasztro Sikerdíj néven versenyt hirdetett. A közönség szavazott a helyekre, minket pedig megkértek, hogy saját szempontjaink szerint pontozzuk végig ezeket.

Ma a Kölesbe látogattunk el.

P1220338.JPG

P1220322.JPG

Rita egészen egy évvel ezelőttig bloggerként írt az ételekről a Rita konyhájában. Aztán gondolt egyet, és Krisztával ketten belevágtak a Kölesbe. A koncepció: helyi alapanyagokból gluténmentes ételek, természetes módon elkészítve, változatosan.

A gluténmentes recepteket keresték ugyanis Rita blogján legtöbben, a tulajdonos elmondása szerint pedig nem volt Budapesten olyan hely, ahol teljes nyugalommal kérhettek volna ilyen ételeket. A legkülönfélébb alapanyagokban fellelhető liszt miatt sokan a lisztérzékenyek közül inkább otthon esznek, egy hiperérzékeny gyerek (akinél az elöblített tányéron nyomokban maradt glutén is allergiás reakciókat válthat ki) itt evett először étteremben. Itt mert.

És milyen jót. Tényleg nagyon odafigyelnek, hogy a speciális étrend ne jelentsen megszorítást az ízekben. Itt van például egy kókusztejes-currys csirke (ami első ránézésre nem olyan ígéretes, mint a kóstolás után), a hely specialistásával, a kölesgolyóval. Ez egy kívül ropogós, belül ízletes és puha kölesköret, ami tök jól működik együtt a szósszal, igazi jókedvű, különleges, mégis visszafogott fűszerezéssel, hogy csak sejteni lehessen, miért vigyorgunk annyira:

P1220329.JPG

A gyümölcsleves sűrűn megpakolva, ügyesen megfűszerezve:

P1220330.JPG

A baracklekváros túrótorta eszméletlen jó, a piskótatésztát nem érezni, hogy mandulalisztből készült, a túró ízletes és zseniálisan savanyú, a lekvár is fantasztikus. Itt készül egyébként, amikor bementem, Rita éppen barackot rakott el:

P1220314.JPG

Kérjetek mellé “Adjon Isten” almaléből készített almafröccsöt, nagyon jó. De van gluténmentes sör is.

De itt készül szinte minden, hiszen csak így tudják garantálni a gluténmentességet. Még a mustárt is nekik kell elkészíteni, ha boltban vásárolnák a speciális alapanyagokat, egy vagyonba kerülnének a fogások. Most meg önkiszolgáló büféként tudnak működni, az árakat tekintve is. 1490-be kerül egy leves és egy húsos főétel, vegáknak egy százassal olcsóbb.

Ritáék minden héten valami meglepetéssel készülnek, étlap nincs, a törzsvásárlók mindig új ízeket próbálhatnak. És általában törzsvásárlók jönnek.

Szóval a Köles szuper kis hely, és egy év után is nagy lendülettel csinálja a páros. Az ételek ötletesek, izgalmasak, és alig érezzük rajtuk, hogy bármitől is megfosztanának. Most a héten még ki lehet próbálni őket a hot-chili napok keretében, aztán elmennek egy kis szabadságra ők is a nagy hajtás után.

  • étel/ital: 5/5
  • dizájn: 5/4
  • hangulat: 5/4
  • potenciál: 5/5
  • átlag: 5/5

Köles, a reform konyha
Cím: 1073 Budapest, Kertész utca 41.
Nyitva: hétfő - péntek: 11:00 - 18:00, szombat: 10:00 - 15:00

Disclaimer: az Orbit az Egy nap a városban hirdetője

süti beállítások módosítása