English

Egy nap a városban

Budapesten üvöltenek a dinoszauruszok

Magyarósi Csaba 2014 július 28.
Címkék: szórakozás

DSC06652.JPG

Régebben úgy mozogtak a dinoszauruszok, mint Michael Jackson a Smooth Criminal legjobb pillanataiban, csak lassítva: átmenet nélküli precíz lendítések, a legtájékozatlanabb kétéves is azonnal kiszúrta, hogy robotkarok mozgatják őket. Ez igaz volt a világ legjobb múzeumaira is, a londoni Natural History Museumban például akkora robot volt a T-Rex, hogy hozzá képest a Terminator is balerina.

Aztán a Jurassic Park után elkezdtek finomodni a szerkezetek és egyre inkább hasonlítottak már valós mozgást végző, igazi dinoszauruszokra (mondom én).

Mázli, hogy a Budapestre most megérkezett kiállításra már a fejlett gépeket hozták el, nem a kiszuperált elődöket.

DSC06666.JPG

A Millenáris Parkban egyébként ott van az egész brancs, a legprimitívebb őshüllőtől a már majdnem madarakig. Utóbbiak okozzák a legnagyobb csalódást a “Milyen állatoktól féljünk”-lista szempontjából. Biztos emlékeztek még Spielberg raptorjaira:

Félelmetesek, nagyok, ijesztők. De a film óta eltelt húsz évben a kutatók tovább finomították a raptorokról alkotott képeket, és kiderült, hogy azok tulajdonképpen csirkék voltak:

DSC06662.JPG

Harapós, nagyfogú csirkék, de csirkék. Tollas jószágok. Rajoskodó baromfik.

A kiállítás egyébként működik: sok minden mozog, még ha nem is minden az elvárt amplitúdóval, de ott vannak a dinóvilág sztárjai, még ha szegény triceratops csak félig felfalt vacsoraként is. A hanghatások is rendben vannak, és mivel minden többnyire egy légtérben van, és összekeverednek a zajok, úgy érzed magad, mint egy apagyilkos a Római Birodalomban, akit kígyóval, kakassal és majommal varrtak egy zsákba, hogy aztán egymás közt rendezzék le az ügyet, ahogy gondolják. És végül vízbe dobták a csomagot, biztos, ami biztos. A Millenárison minden oldalról üvöltenek a dinók, szóval elég félelmetes is tud lenni a hangulat, megnyugodni az emeleten lehet, ahol rajzolhatnak a kisebbek, illetve van még egy homokozó is, ebben stilizált dinó-csontokat dugtak el a szervezők. Jó móka.

DSC06669.JPG

DSC06651.JPG

DSC06660.JPG

DSC06653.JPG

A Dinoszauruszok Élete
Június 7-Augusztus 24
Millenáris Park
Nyitva: 10:00-20:00
Jegyárak: 2500-3900

süti beállítások módosítása