English

Egy nap a városban

Mit kérjünk az éttermekben nyáron?

szucsadam 2014 június 24.
Címkék: gasztro nyár fagyi

Amikor az aszfalt versenyt süt a Nappal, és már nem tudsz tovább vetkőzni (legalábbis botrány előidézése nélkül), viszont éhes vagy, de nem tudod, mit ennél, az kiakasztó tud lenni. Kiakadásunk őrjöngéssé fokozódik, amikor ilyenkor kedvesen megkínálnak egy jó nagy adag bélszínlángossal, sólettel, vesepecsenyével, vaddisznópörkölttel. Olaj, zsír, nehéz, súlyos húsok, köszi nem.

Úgyhogy gondoltam elmondom a saját idei kedvenceimet Budapesten. Aztán ti meg kiegészítitek ezt kommentekben, és lesz egy szép nagy listánk arról, hogy hol mit érdemes kérni.

Az indítás nálam egyértelműen a hideg meggyelves. Idén durva túltermelés van, a meggy ára a béka segge alatt, úgyhogy az éttermeknek is megéri idei anyagból dolgozni.

P1210846.JPG

Kötelező elemnek tartom egy-két friss málnaszem belecsempészését a levesbe, és jó néven veszek egy gombóc, valódi vaníliától fekete pöttyös fagyit is a tetejére. Idén még nem ettem igazán jót, ha van ötletetek, mondjátok.

Egyik este egy baráti társasággal voltam a Két Szerecsenben, és szinte mindenki ezt kérte:

P1210772.JPG

Rántott csirkecombfilé parmezános krumplipürével, tejfölös uborkasalátával. Semmi különleges nincs benne, inkább az időzítés tökéletes. A szaftos csirkecomb úgy hedonista, hogy közben nem nehezít el, alatta visszafogott mennyiségű krumplipüré, és rengeteg uborka. Friss, ízletes uborkasaláta, a könnyed is kicsordul. Hozzá egy Dúzsi rozéfröccs javasolt.

A másik nagy felfedezésem a DiVino Gozsduban a grillezett taleggio sajt mandulás zöldsalátával és grillezett almaszeletekkel.

10371713_250281718512418_1477741295893779693_n.jpg

Sok helyen nem értik, hogy mi a saláta lényege, de itt nagyon is tudják. Felszurkálsz a villádra egy kis sajtot, néhány öntettel alaposan meglocsolt, ezáltal kellően savanyú salátalevelet, egy kis almát, és kész. Minden a helyére kerül. Örülsz, hogy izzadsz. Igyatok mellé balatoni reduktív rizlingből készült fröccsöt, van a helyen kettő ilyen is.

Ha otthon dobnánk össze valamit, bármelyik boltban kapható alapanyagokból, akkor én egy mozzarellából, paradicsomból, olívabogyóból összekevert salátát javaslok, friss bazsalikommal megszórva, balzsamecettel nyakon öntve. Tök egyszerű, és nagyon jó.

Desszertnek természetesen a fagyi a legnépszerűbb választás, a legnyáribb fagyi (már ha van ilyen kategória) Józsi vizes alapú citromosa a Kedveskrémben.

P1210675.JPG

A másik favoritom továbbra is az Erdős és Fiai, akiket tavalyelőtt fedeztünk fel. Ott mondjuk nehezebb, tejszínes krémek vannak, de a sajttorta nagy kedvenc. Meg az összes.

Most ti jöttök, hol mit kértek nyáron, amikor megőrültök a melegben?

süti beállítások módosítása