English

Egy nap a városban

Louisiana buja ízei a Kazinczy utcában - Soul Food

szucsadam 2014 március 28.
Címkék: usa gasztro hamburger

Fantasztikus, ahogy Budapesten sorra nyílnak a világ távoli ízeit kínáló helyek, és úgy válogathatunk közöttük, mintha országokat ugranánk. Nézzük meg például a budapesti pho-hullámot: néhány éve még vadászni kellett a titkos helyeket, ha jó pho-t akartunk enni, most meg akárhol járunk a belvárosban, öt percre vagyunk egy tányér vietnami levestől.

És a távol-kelet után most megérkezett New Orleans is. Méghozzá a Kazinczy utcába, hova máshova.

P1190705.JPG

A Soul Food tulajdonosa a mindig jó kedélyű, és türelmesen, nyílt tekintettel magyarázó Attila, akinek az első kérdése a “jártál-e már nálunk?”. Ha a válasz nem, kapsz egy kis ízelítőt Louisiana történelméből, és az ottani gasztronómia több mint 150 éves fejlődéstörténetéből.

A cajun konyha, a Soul Food specialitása ugyanis egy izgalmas egyveleg, legalább annyira szól a népek keveredéséről, mint a fűszerekről. Adott ugyanis egy francia alap (Louisiana francia gyarmat volt, nevét is XIV. Lajosról kapta), amihez a helyi lakosok hozzáadták a saját ízeiket. Egy kicsit Dél-Amerikából, egy kicsit Afrikából, ahogy a népcsoport is kialakult.

P1190696.JPG

Az eredmény Attila elmondása szerint egy mediterrán jellegű konyha, édeskés-csípős, buja ízekkel, fűszerezéssel. Mindezt Attila tolmácsolásában, aki bejárta a világot, élt is az Egyesült Államokban, és ezt a konyhát választotta kedvencének.

És meg is tudom érteni. Rohadt izgalmas dolgok vannak itt.

A Soul Foodban alapvetően kérhetünk burgereket, szendvicseket. Ez nem éppen a legautentikusabb és legérdekesebb része a történetnek, ennek ellenére az itteni Kreol burgerről még ejtek néhány szót, mert fantasztikus.

Mindig van egy leves, én egy édesburgonya-sütőtökkrémlevest kaptam rákkal és kókusztejjel. Iszonyú gazdag, telt, tömött leves, mégis benne van a mediterrán könnyedség. Édeskés-csípős, van egy erőteljes füstölt íze is a benne főtt kolbásztól, de az apró rákok és a kókusztej folyamatosan eltérít attól, hogy ebbe a megszokott ízbe kapaszkodjunk.

P1190732.JPG

Kötelező megkóstolni még a jambalayát vagy a kreol curryt. Előbbi egy karibi eredetű fogás, húsból és zöldségekből készül rizs és egy spéci alaplé felhasználásával. A Soul Foodban hagymás paprikás alapra tesznek kolbászt és apró rákokat (a levesben már bemutatkoztak), a végén egy kis kókusztejjel lettek megbolondítva, meg közben persze a fűszerekkel. Kreol kolbászos lecsós rizs, bő lére eresztve.

P1190733.JPG

És a végére a kreol burger (ne ijedjetek meg, ezt a hármat nem egyszerre ettem, az adagok bőségesek). Hát ez valami félelmetes. Nagyon spéci, nagyon édes a chilis-mangós szósz miatt, de nem lehet abbahagyni. A húst nem fűszerezték meg szerencsére, egy félig átsült, krémes állagú (ezen mondjuk van mit javítani) marhát kapunk olyan körítéssel, hogy még ő is zavarba jön tőle.

P1190699.JPG

P1190703.JPG

Szóval a Soul Food kötelező célpont mindenkinek, aki ismerkedne a Budapestre elhozott különleges ízekkel, meg azoknak, akik szeretik az édes-csípős, óceánközeli konyhát. Pénteken és szombaton éjjel kettőig vannak nyitva.

Az árakról meg inkább beteszek két képet, teljesen rendben van:

P1190734.JPG

P1190735.JPG

Soul Food
Cím: Budapest, VII. Kazinczy u. 32.
Nyitva: H - CS: 12:00 - 22:00
P - SZ: 12:00 - 2:00

süti beállítások módosítása