English

Egy nap a városban

Jó sütik cukor nélkül - Bobajka

szucsadam 2014 február 12.

update: a hely azóta bezárt

Ahogy egyre több az alternatív hajtású ember a városban, úgy lesz egyre nagyobb biznisz foglalkozni velük. Ez pedig nagyon jó hír számukra.

A vegetáriánus éttermeket épp most tesztelem, persze ennél már újabb irányok is vannak, amik mellé már komoly marketing-erőforrásokat is tesznek. Ezért lehet, hogy a legtöbben már belefutottunk a paleolit kifejezésbe, esetleg a nyírfacukor vagy más néven xilit termékekbe, és mintha egyre többen keresnének gluténmentes, laktózmentes ételeket is, legalábbis a kínálat erősödéséből én erre következtetek. És az a menő, aki ki tudja szolgálni ezeket az igényeket.

Nyírfacukrot egyébként mi is használunk otthon Évivel, sőt igyekszünk a gyorsan felszívódó cukrok bevitelét minimalizálni. Éppen ezért örülünk, amikor egy-egy cukrászdában találunk xilittel készült sütit, és mondjuk éppen nem kerül kétszer annyiba, mint a hagyományos társa (a nyírfacukor kilója négyszerese-ötszöröse a kristálycukornak).

Annak meg végképp megörültem, mikor találtam egy olyan helyet, ahol csak ilyenek vannak, normális áron. És nem is kell érte hatalmas távolságokat megtenni, a belvárosban, a Dohány utcában találhatjuk meg az apró, jó hangulatú, galériás üzletet.

P1180868.JPG

P1180843.JPG

P1180841.JPG

300-ról indulnak a kókuszgolyók, islerek, 350-ért a muffin, 500 körül adják a tortákat. Vannak paleo sütik is, jóval drágábban, de ezek iránt annyira nem érdeklődtem. Összeválogattam egy portfóliót almás és málnás tortából, kértem még egy csokis muffint is, mennyiségi kedvezmény gyanánt nem kellett fizetnem a kókusztekercsért (nyugi, nem ettem meg mind, hazavittem a maradékot).

P1180852.JPG

Nem volt kisajnálva belőlük a nyírfacukor. Ugyanolyan édesek voltak, mintha hagyományos cukrászdában kértem volna sütiket, csak közben sokkal kisebb lelkiismeret-furdalást okozott gyönyörködni a csillogó csokimázban:

P1180855.JPG

A muffin eszméletlen jó volt. Ha már pornóképeket is elkezdtem közölni, íme még egy, a málnás tortáról:

P1180859.JPG

A torták is nagyon rendben voltak, nem kell itt cukrászati mesterművekre gondolni, de egy jobb helyen kapott sütik színvonalát egyértelműen hozták, és a gyümölcsök íze így tél (vagy mi) közepén jókedvre derítettek.

Ezt egyébként a hely enteriőrje is segíti, mindenfelé mesefigurák meg hasonlók vigyorognak rád, mintha szelídített cukordémonokat állítottak volna ki a falakon.

P1180846.JPG

P1180847.JPG

Találunk még a boltban gyönyörű színű mangalica sonkát 4000 forint per kilós, csuklásra ingerlő áron, meg bükkfával füstölt, hat hónapig érlelt szalámikat, amikben csak hús, só, bors, paprika és fokhagyma van. Nincs benne például cukor, ami a boltban kapható legtöbb szalámiban (és minden másban is) ott rejtőzik. Megkóstoltam - vannak kitéve kóstolóadagok -, jelentem, nem hiányzik belőle, fantasztikus ízbomba így is. A mangalicasonka is kiváló.

P1180866.JPG

Vannak még olyan extraságok is, mint a medvehagymakrém, homoktövisvelő, rózsaszörp, aki szeretne ilyesmiket is kipróbálni, megteheti. Én idáig nem merészkedtem.

Annak viszont örülök, hogy hazafelé bármikor beugorhatok egy-egy cukormentes (pontosabban xilites) sütiért, és nem kell vadásznunk rá Évivel - vagy elmenni a fény utcai Álomsütibe, ahol egyébként szintén hasonló cuccokkal és minőséggel várnak.

Bobajka
Cím: 1074 Budapest, Dohány utca 27.
Nyitva: hétfőtől szombatig 10:00 - 19:00

süti beállítások módosítása