English

Egy nap a városban

Továbbra sem változott az ára a kedvenc ebédmenümnek - Almárium

szucsadam 2013 november 08.

Figyelem! 2014. júniusában ismét séfváltás volt az étteremben, a posztban leírt minőség nem garantált!

Nagyon megörültem, amikor év elején megtaláltam az Almárium bisztrót. Az itteni 1850 forintos menü mindig olyan minőséget képviselt, amivel ebédmenüben ritkán találkozni. Pláne 2000 forint alatt.

Ráadásul olyan ételpornó fotókat lehet itt lőni, amilyet sehol máshol.

P1150738_1_1.JPG

Aztán az Almárium bezárt a Gizella utcai szuterénben, hogy átköltözzön a belvároshoz közelebb. Akkor egy másik posztban sírtam el, hogy a Nagykörúton kívül miért nem lehet normális éttermet üzemeltetni, hogy miért nincsenek külvárosi gasztrogócok, vagy legalább jobb helyek. Hogy azok az emberek, akik a Nagykörúton kívül élnek, és nap mint nap bejárnak a belvárosba gasztrokirándulni, miért nem találnak rá ezekre maguk mellett, ha mégis oda eszi őket a fene.

Aztán lenyugodtam. Nemrég újra megnyílt az Almárium, a nyolcadik kerületi Horánszky utcában, úgyhogy elmentem megnézni, mi újság.

PA290779.JPG

Nem épp a Fifth Avenue, de sokkal több ember fordul meg esténként a bejárat előtt, mint a Gizellában, az biztos. És jöjjön a meglepetés, amire nem számítottam: noha az előző posztban elsírtam a bánatomat a tervezett áremelés miatt, az mégsem következett be. Továbbra is 1850 forint a menü, továbbra is 200 forint a literes szóda, és továbbra is mehetnek a foodporn fotók.

A helyiség tágas, nagy belmagasságú és üveg (plexi?) tetővel zárt, így napközben olyan fényáradat van a helyen, hogy megvakulsz. Plusz jóság, hogy hátul kerthelyiség is található, ahol majd nyáron lehet átvészelni a negyvenfokokat. A végében egy kéménnyel, ami tiszta Stairway to Heaven:

PA290770.JPG

PA290768.JPG

Az udvarban egyébként körben műtermek sorakoznak: az egész épület egy művész hölgyé, és ő adja ki az Almáriumnak az első traktust. Korábban a Cökxpôn volt itt, itt álltam ki egy évvel ezelőtt, legyőzve a félelmemet, mesét mondani.

Plusz extra: elöl kialakítottak egy kávézót, ahol az egyik sarokban ilyen környezetben játszhatunk maffiózót:

PA290755.JPG

Lássuk az ételeket.

Chilis kukoricakrém-leves, tengeri hal:

PA290753.JPG

Friss, üde, ez kell ősszel.

Roston sült ponty filé, fokhagyma mártás, kínai kel:

PA290756.JPG

Pornóváltozat:

PA290758.JPG

A hal tök jól kijön a kellel, a zseniális húzás mégis a sült petrezselyem, ami roppan a csupa puha állagú cucc mellett, és egészen új élményt ad az egésznek.

Sáfrányos körte crumble:

PA290765.JPG

Pornóváltozat:

PA290776.JPG

Szerencsére jó ízléssel édesített, vagyis egyáltalán nem émelyítő. Viszont pattogó cukor is van benne, ez már hagyománynak számít az Almárium édességeiben.

A minőség a korábban megszokott: ezen az áron nehezen hihető. Zseniális ötletek, állagok, ízek, egy ebédmenüben, és olyan megoldásokkal, amitől jobb kedved lesz. Mert semmi nagy dolog nincs mondjuk a sült petrezselyemben, apróság, mégis feldob.

Tehát összefoglalva: újra nyitott az Almárium, változatlan menüárakkal, változatlan séffel és minőséggel, de közelebb a belvároshoz. Ha a Nemzeti Múzeumnál, esetleg a Rákóczi térnél járunk, vagy akár a Rákóczi úton a Kazinczy utca magasságában, kábé egyforma távolságra van az étterem. Mondanám a Klinikákat is, de abból az irányból eléggé bizonytalanok a túlélési esélyek gyalogszerrel, a Mária utcán befelé.

Almárium Bisztró
1085 Budapest, Horánszky u. 5.
Nyitva tartás:
Hétfőtől szerdáig 11:00-23:00
Csütörtök 11:00-24:00
Péntek, Szombat 11:00-01:00
Ebédmenü hétfőtől péntekig 11:30-16:00-ig


Nagyobb térképre váltás

süti beállítások módosítása