English

Egy nap a városban

Megérkezett Budapestre az Európát áttekerő mozgássérült férfi

Magyarósi Csaba 2013 augusztus 16.

Szerdán 2800 kilométer megtétele után gurult be Budapestre Patrick Gentilhomme, aki június tizedikén indult Nantes-ból. A mutatvány önmagában is jelentős, de tegyük mellé, hogy Patrick 65 éves, és hogy mozgáskorlátozott, ezért kézzel tekerte végig ezt a 2800 kilométert. Ami természetesen nem a légvonalban, még csak nem is a főutak mentén mért távolságot jelenti, hiszen az csak kábé 1800 kilométer lenne, de Patrick szétnézett Európában, mielőtt befutott volna hozzánk. Az EuroVelo 6 bringatúton jött nagyrészt, ami egyébként a Fekete-tengernél ér véget, de ő inkább nálunk befejezte, Budapest úgyis olyan jó hely.


View Larger Map

A francia férfi 13 évvel ezelőtt, egy lovasbalesetben sérült meg annyira, hogy nem tudta használni többé a lábát. A Furiane (Haragos) névre hallgató kancából nem lett lókolbász, azóta is ott éldegél az istállóban, Patrick meg, némi érthető önsajnálatot követően úgy döntött, hogy kiszabadul a fogságból, és átteker Európán: kézzel.

Screen Shot 2013-08-14 at 1.19.41 PM.png

Balesete óta karitatív célból több jótékonysági megmozduláson is részt vett. Már nyugdíjas katonaként, 2008-ban, Lourdes-ba lovagolt majd, majd speciális kerékpárjával a Mont-Saint-Michelre is feltekert. Minden esetben az a cél motiválta, hogy a mozgaskorlátozottak klubja több pénzhez jusson, így az jobb sportfelszerelést vehessen, mert ezek sokaknak megfizethetetlenek.

Aztán jött az ötlet: eltekerni Budapestig. 

Patrick nem egyedül jött, elkísérte felesége, Arlette is, aki az indulás előtt még nem volt meggyőződve arról, hogy bárkit is érdekel majd az erőfeszítésük, de mindketten úgy gondolták, hogy fontos, amit véghez visznek. A gyógyterápia 39 hónapja alatt ugyanis volt ideje Patricknak elmélkedni, remény és kétségbeesés között. "Láttam olyanokat, akik nagyon mélyponton voltak. Nem tudták elfogadni a helyzetüket és véget vetettek az életüknek. Nem szabad feladni, hiszen annyi szép dolog vár ránk lábak nélkül is" - mondta.

A férfi szerda óta van Budapesten.

süti beállítások módosítása