English

Egy nap a városban

Holnap indul a PLACCC fesztivál Csepel

szucsadam 2013 május 29.

A Placcc fesztivál résztvevői hetedik alkalommal támadják meg a város különböző pontjait, hogy a közterületeket művészeti térként használva előadásokat, zenés, képzőművészeti meg ki tudja még milyen performanszokat adjanak elő. Idén május 30. és június 4. között tartják a Placccot, aminek a helyszíne is különleges. Az alkotók az eddig kissé mellékesen kezelt Csepel tereire gyűlnek össze, hogy megmutassák, mit találtak az acélgyárról elhíresült környék utcáin.

placcc_logo.jpg

A programok lent láthatóak (a szövegeket a szervezők írták, én csak bemásoltam), szerintem mindenki talál benne érdekes csemegét. Én a Promenád előadását néztem meg néhány napja, hamarosan megosztom veletek ezeket az élményeimet is. Jó válogatást.

Az Egy nap a városban a Placc fesztivál médiatámogatója

SPACE (H/NL): VOLT EGYSZER EGY CSEPEL MŰVEK/ Remember The Good Times
Nem hivatalos emléktúra és izmusmentes lélekvándorlás

Space.jpgA Volt egyszer egy Csepel Művek performatív kiállítás, vizuális rekonstrukció és hangjáték, amely megidézi az egykor 35 ezres közösség és a nagykalapács ütemére lüktető gyár történetét. A közönség egyesével, táblagéppel és fejhallgatóval felszerelkezve indul el a Színesfém utcán. Egyre kivehetőbb a gépek kattogása, délutáni műszakba siető léptek ritmusa, körülöttünk éled a gyár...Hangjáték, animáció, archív felvételek, filmhíradó részletek, interjúk egykori dolgozókkal teszik érzékelhetővé, hogy milyen volt a gyár-univerzum, megidézzük a Csepel Művek lelkét.

Indulási időpontok:
2013. május 30., csütörtök 16:00, 17:30, 19:00 – csak magyarul
2013. május 31., péntek 16:00, 17:30, 19:00 – csak magyarul
2013. június 1., szombat 14:30, 16:00, 17:30, 19:00 – magyarul vagy angolul
2013. június 2., vasárnap 14:30, 16:00, 17:30, 19:00 – magyarul vagy angolul

Indulási hely:
Csepel Művek Ipari Park, 1211 Budapest, Gyepsor utca 1. (Csepeli HÉV, Szent Imre tér megálló)

Videóelőzetes

ARTUS - STEREO AKT (H): PROMENÁD
Városi sorsturizmus

A városban cirkál egy turistabusz, ami más, mint a többi. A fedélzetén sorsturisták ülnek.
A nézők egy színházi utazás keretében, a buszról követik a valóság-díszletben játszódó történetet. A Promenád busz utasait úgy kalauzoljuk végig a fikció világában, térben és időben, akár egy idegenvezető az utasait a városi látványosságok során.
A város nem csak díszlet, hanem szereplő is. Az utca valósága átszövi a cselekményt, így az előadás minden alkalommal más és más. A történet egyes elemei, de még a helyszín is változhat.

Rendező: Boross Martin

Időpontok:
2013. június 1., szombat 19:00
2013. június 2., vasárnap 16:00, 19:00
2013. június 3., hétfő 16:00, 19:00
2013. június 4., kedd 19:00

Indulási hely:
Csepeli Munkásotthon, 1215 Budapest, Árpád u. 1.

Promenád – első szakasz, munkabemutató (2013. február)

STUDIO NOMAD (H): OÁZIS - Köztéri építészet installáció

A Studio Nomad fiatal építészkollektíva a PLACCC Csepel Fesztivál felkérésére egy többfunkciós installáció-együttest tervez Csepel egy emblematikus helyszínére. A csepeli lakótelepen, a panelházak között, évtizedekkel ezelőtt épült egy hatalmas tető. Hogy a lakók semmiben ne szenvedjenek hiányt, a tető alá közértet, ruhaboltokat, bankokat tettek. A tető alatt ma is zajlik az élet, de ebből a lakók semmit sem látnak, csak egy nagy szürke, kietlen, mesterséges sivatagot. A PLACCC Csepel Fesztivál idejére egy kis színfoltot helyezünk el ezen a monoton felületen. Ez az oázis. Ha az oázis megtelik élettel, jelet ad felfelé.

Nyitvatartási idő:
2013. május 30. – június 4.
14:00 – 20:00 között folyamatosan

Helyszín: 1211 Budapest, Kossuth Lajos utca 91-95.

4. BUDAPEST BARANGOLÓ (H): CSEPELI KÜLÖNKIADÁS
Interaktív városismereti versenyséta

A Budapest Barangoló időről időre más és más tematikával, más városrészben bukkan fel. 
A helyszín ezúttal Csepel. Ha azt mondjuk, Csepel Művek, csepeli szabadkikötő, Csepel bicikli, csepeli víztorony, azt hiheted, mindent tudsz erről a szigeti városrészről. Pedig Csepel - az egyik első, már a középkorban bejegyzett település, később a királynék házassági ajándékbirtoka, az 56-os mozgalmisták utolsó bástyája - jóval vadregényesebb ennél.

A versenyben 2-5 fős csapatok indulnak, hogy feladványról feladványra haladva, egy fokozatosan kirajzolódó útvonal mentén térképezzék fel a látnivalókat.

Indulási időpontok:
2013. június 1. szombat 14.30-15.30 között folyamatosan
2013. június 2. vasárnap 14.30-15.30 között folyamatosan

5. MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM (H): REJTETT VÍZIÓK
Képzőművészeti kiállítás

A Rejtett víziók című kiállítás a magyarországi progresszív kultúra lehetőségeit a történeti munkáskultúrán és az azzal együttműködő avantgárd művészet emlékezetén keresztül vizsgálja, s arra a kérdésre keresi a választ, hogy az elmúlt években, eltérő időben, de egymást erősítve létrejött gazdasági, társadalmi és kulturális krízis után miképpen alakíthatjuk ki és építhetjük újjá saját környezetünket. Milyen vízió, ami inspirálhat minket világnézetileg és kulturálisan ezen változások elgondolására?

Kiállító művészek: Albert Ádám, Blazsek András, Csákány István, Faa Balázs, Farkas Roland, Gruppo Tökmag, Igor és Ivan Buharov, Ipsics Barbara, the Randomroutites, Oláh Mátyás, Soós Kata, Szemző Zsófia
Kurátorok: Dobi Dóra, Kis Judit, Pacsika Márton

A Rejtett víziók című projekt a Magyar Képzőművészeti Egyetem Képzőművészet-elmélet Tanszékének diploma-kiállításaként jön létre.

Konzulens: Szoboszlai János Phd

Megnyitó: 2013. május 31., péntek 19.00
Nyitva: 2013. június 22-ig
Nyitva tartás a PLACCC Csepel Fesztivál alatt: minden nap 15.00 – 22.00

Helyszín: Csepel Művek gyártelep – Csepeli Csőgyár vezérigazgatóság egykori épülete
(1211 Budapest, Központi út 13.)

Online jegyfoglalás: placcc.jegy.hu

süti beállítások módosítása