English

Egy nap a városban

Sörözés a kriptában: Csakajósör

szucsadam 2013 április 19.
Címkék: sör gasztro kocsma

Tibi küldött nekünk nemrég egy ajánlást emailben.

Pár hónapja olvasom a blogotokat, és sokat gondolkoztam azon, hogy megírjam-e nektek a kedvenc belvárosi kocsmám (vagyis nevezzük inkább sörkóstolónak) nevét és helyét, ugyanis minden este este 7-kor már a bolt előtt kell várni, hogy be tudj jutni, ugyanis annyi szomjas látogató van. Ez egészen eddig tartott, mivel jövő héten 3 napig zárva vannak, kifúrják a szomszédos üzlet falát, így kétszeresére nő a kis bolt alapterülete.

Én délután négy körül látogattam meg a helyet, hogy ne kelljen sorban állni, és biztosan jusson nekem valami.

P1140631.JPG

Kezdjük a jó hírrel: rengeteg féle sör van. Össze sem tudom számolni. Öt van csapon, mindig mások, krétával írják táblára, épp mit ihatunk. Az első természetesen a Keserű Méz, annak is a korianderrel ízesített Winternacht kiadása, én erre neveztem be. A hűtőben vagy ötvenféle palack, a polcokon még sokkal több. Pár száztól pár ezer forintig tart egy üveg ára, 13 országból jön a sör, lager, ale, meg ki tudja még mi. Iszonyú a választék, de legalábbis zavarba ejtő.

P1140625.JPG

P1140629.JPG

Épp ezért furcsálltam a kiszolgálást. A mackós külsejű eladó türelmesen várt ugyan, hogy megmondjam, mit innék, de sok támpontot nem adott a dologhoz. A tudatlan látogatót információk özönével kellene ellátni, hogy ha már végre megérkezett oda, ahol az illő tisztelettel bánnak a sörrel, ne maradjon hülye. Itt a lehetőség a térítésre, egy újabb sörrajongó kinevelésére, előre!

Semmi.

Hát, akkor abból kérek. Leültünk inni a cimborámmal, aki tájékozatlanságában pont egy ale-t kért (felsőerjesztésű sör, testes, whiskey-s ízvilággal), amit pedig - kiderült - nem is szeret. Jobb híján elővettem a telefonomat, beírtam a hely nevét a Google-be, és a weboldalon keresgéltem.

P1140632.JPG

Na itt volt már információ. A söröket erjedés szerint, ország és színezet szerint is szétbontják, meg vannak a trappista sörök, ami látszólag egy külön kategória. "Jól hangzik, hogy valami trappista" felkiáltással (ne feledjük, továbbra is tudatlan hülyeként) kértem egy 0.33-as Chimay Tripelt 800 forintért. Nagyon jó sör volt, Prágában volt utoljára ilyen élményem. Csak ott mondjuk 150 forintot fizettem pár éve. De az egy prágai cseh, ez meg egy budapesti belga, nem mindegy.

De hát nem vagyok szakértő. A látogatástól okosabb sem lettem. A hangulat picit kriptaszerű volt, mindenki halkan beszélt, senki nem nevetett. Nem csapkodnak az asztalra, hogy de jó volt, tölts még, csapos aztahétszentségitneki! Az asztaloknál egy-egy magányos, kulturált sörrajongó ízlelgeti az italát. Zene nincs, a falakon szedett-vedett plakátok, olyan a hangulat, mint egy kollégiumi dohányzóban, a dohányrendelet után két nappal.

P1140628.JPG

Ezért nem is javaslom, hogy kocsmaként használjátok. Viszont ha kíváncsiak vagytok a különleges sörökre, érdemes lehet itt bevásárolni belőlük ELVITELRE, és otthon egy kisebb társaságban elemezgetni a kortyokat. Mert elemezgetni jó.

Csakajósör
1072 Budapest,Kertész utca 42-44.
Nyitva: hétfő-szombat: 14.00 - 21.00

süti beállítások módosítása