English

Egy nap a városban

Aki telefonfülkébe beszél, jótékonykodik

szucsadam 2012 december 13.

A Magyar Telekom egy igen szimpatikus ötlettel állt elő. Kitalálták, hogy felújítanak 25 telefonfülkét az országban, ebből 13-at Budapesten, ami önmagában üdvözölhető lépés. Nem csupán újrafestették, kitakarították és újra dekorálták a forgalmas helyen található fülkéket, hanem ezentúl gyakrabban is néznek rájuk, hogy az állaguk megmaradjon. Még jobb. És a legkitűnőbb hír, hogy ezek a fülkék decemberben Adományfülkékként funkcionálnak, vagyis bármilyen ezekből indított hívás teljes összegét a Magyar Telekom elutalja a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének.

Amióta a mobiltelefon elterjedt, azt gondolnánk, a telefonfülkéknek egyre kevesebb figyelem jut. Azoknak viszont, akiknek ez az egyetlen lehetőségük telefonálni, lemerül a mobiljuk vagy ellopják tőlük, nélkülözhetetlen. Törvényi előírás is, hogy városokban 2500 lakosonként egyet, ennél kisebb lélekszám esetén pedig településeken egyet üzemeltessenek. Magyarországon 4770 darab nyilvános telefonnak kell működnie a szabályozás szerint. A Magyar Telekom 8000-et üzemeltet, ennek egyharmada Budapesten használható. Ehhez képest a 25 példány felújítása nem tűnik nagy számnak, de bevallottan egy első lépés, jövőre tovább folytatódik a fülkeprojekt.

Erzsébet tér After.jpg

csoportkép1.jpg

(A képen az ügy hivatalos támogatóit, Farkasházi Réka színésznőt, Csapó Gábor olimpiai bajnok vízilabdázót és Agárdi Szilvia énekesnőt (balról jobbra) láthatjátok)

Most viszont arra buzdítunk mindenkit, hogy aki csak teheti, használja a felújított állomásokat, hívja fel távoli szeretteit, kiabáljon a kagylóba, ahogy az utcán illik, nagyon retró érzés, miközben a lebeszélt összeg adományként jut el a rászorulóknak. Itt találjátok az Adományfülkéket:

Budapest II, Fő utca 68
Budapest III, Szentendrei út 12
Budapest IV, Petőfi Sándor utca 20
Budapest V, Erzsébet tér 1
Budapest VI, Podmaniczky utca 1-3
Budapest VIII, Baross tér 1
Budapest IX, Ráday utca 12
Budapest IX, Üllői út 89/A
Budapest X, Liget tér 1
Budapest XII, Alkotás utca 13.
Budapest XIII, Váci út 97
Budapest XXI, Kossuth Lajos utca 30-46
Budapest XXII, Kossuth Lajos utca 26
Debrecen 4025 Segner tér 6
Debrecen 4027 Böszörményi út 37
Debrecen 4032 Egyetem sugárút 32
Győr 9025 Híd utca 2
Kaposvár 7400 Füredi utca 19
Miskolc 3526 Szeles út 22
Miskolc 3526 Szentpéteri kapu 55
Nyíregyháza 4400 Búza tér 7
Pécs 7632 Nagy I. út 68
Pécs 7633 Szigeti út 101
Székesfehérvár 8000 Deák út 1
Szolnok 5000 Széchenyi István körút 121

Aki viszont nem akar kimozdulni, de mégis jótékonykodna, hívhatja a hello holnap! Adományvonalát is. Pozor, pozor, ennek január 1-től megváltozik a száma, ezentúl csak a 13688-on érhető el a segítségnyújtás. Egy hívás ára 100 Ft, ami – a Domino feltöltőkártyával kezdeményezett hívások kivételével – áfamentes, az összeg teljes egészében megy a kedvezményezettnek.

És hogy kik ezek? Jelenleg a már említett MVGYOSZ, egyébként a Telekom pályázaton választja ki az adományt kapókat. Olyan programokat várnak, amelyek fókuszában elsősorban a fenntarthatósággal kapcsolatos témák állnak, különös tekintettel a társadalmat leginkább érintő kérdésekre, mint a gyermekek egészségét, oktatását érintő kérdések, az esélyegyenlőség vagy az önkéntesség.

Azzal viszont, hogy elolvastad ezt a posztot, máris segítettél egy picit. Azt kértük ugyanis a Magyar Telekomtól, hogy a hír leközlésével egy időben utaljanak el a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének 100 ezer forintot a nevünkben. A posztot támogatta tehát a Magyar Telekom, de nem mi voltunk a kedvezményezettek, hanem azok, akiknek nagyobb szükségük van a segítségre.

Screen Shot 2012-12-13 at 9.25.04 AM.png

süti beállítások módosítása