English

Egy nap a városban

Ferihegy, mielőtt ledobták volna a neutronbombát

Magyarósi Csaba 2012 július 26.
Címkék: városkép

Aki mostanában járt a repülőtéren, tudja, hogy mekkora a változás: egy évvel ezelőtt még máshogy hívták, és utasok is akadtak bőven. Mostanra néhány fontos döntéssel sikerült átnevezni Ferihegyet Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, és a Malév utód nélküli csődbe engedésével jelentősen csökkenteni az utasforgalmat Budapesten. Azok közül, akik megtehetik, sokan Bécsből repülnek, a mérhető tömeg és bevétel jelentős részét adó üzleti utasok közül meg néhányan autóba kényszerültek: akad olyan fontos helyszín, amit most el sem lehet érni repülővel Budapestről.

Éppen ezért aki reggel kimegy a reptérre, azt meglepő látvány fogadja: a fapadosok átterelésével a nemrég felújított egyes terminál ugye szépen-lassan elsorvad, a most átadott kettes meg bizonyos idősávokban hatalmas tömegjeleneteknek a szemtanúja, máskor meg tökéletesen kihalt.

A legnyomasztóbb talán az a rész, amikor valamelyik forgalmas európai repülőtérről hazaérkezik az ember: alig néhány gép ácsorog a placcon, a Malév-flotta nélkül olyan a Liszt Ferenc, mint valami neutronbomba-támadás rosszkedvű áldozata.

Kesergés helyett viszont próbáljunk a szépre emlékezni. Itt van egy remek videó, ami az extrém mélység-élleségnek köszönhetően úgy fest, mintha makettvárosban játszódna (pedig nem), és amit akkor forgattak, amikor még volt Malév és volt élet Ferihegyen (RIP):

Itt meg egy videó, amit még én forgattam Münchenben, és ami megmutatja, hogyan néz ki egy reptér, ha van rendes házi légitársaság in da house:

süti beállítások módosítása