English

Egy nap a városban

Mit tehetünk a vadplakátok ellen?

szucsadam 2012 április 02.

Néhány napja a Nagymező utcában sétáltam, és a falakat nézegetve megdöbbenve fogtam fel, mit látok. Illetve mit nem: vadplakátokat. Egyetlen darabbal sem találkoztam, pedig láthatóan sok helyen volt még nemrég: fémajtókon, buszmegállóknál, közlekedési lámpáknál, mindenhol csak a lekapart nyomukkal büszkélkedtek. A letakarításukkal kapcsolatban már többször beszéltünk a Szeretem Budapestet Mozgalommal, akik leginkább szívükön viselik a vadplakát-harcot, de most először láttam a munka csupasz eredményét.

Egyszerre csak beértem egy szakadt, eléggé koszos ruhát viselő alakot, aki gyakorlott mozdulatokkal nyúlt hátra a pemzlijével, kente fel a ragasztót, és csapta fel a hirdetőcetliket. Méterenként kábé hármat, mindenhová, az összes létező felületre.Ezt:

Megszólítottam, kivette a füléből a fülhallgatót. Mondtam, jóember, én most hívom a rendőrséget, ha nem hagyja abba. Erre mérgesen válaszolt: "hívjad, hívd a katonaságot is, visszajövök éjjel és akkor ragasztok. Nekem ez a munkám!" Neki ez a munkája, valószínűleg hajléktalan, ahogy a ruháját elnéztem, és nem is álltam le vele vitatkozni. Nem rá voltam mérges, hanem arra, aki erre felbérelte.

Mit lehet ilyenkor tenni? Felhívtam a rendőrséget, mondom vadplakát. Micsoda? Ragasztanak a falra, pemzli, ragasztó, érti. Rendben, küldök járőrt, megnézik, jó? Jó. Lehet feljelentést tenni ismeretlen tettes ellen is, hivatalosan, a Szeretem Budapestet mozgalom fáradhatatlanul teszi ezt minden egyes alkalommal.

Nekem eszembe jutott még egy lehetőség, az általam nagyon is kedvelt társadalmi elégedetlenség módszere. Hogy itt van ez a plakát, amin mondjuk épp lakást árulnak, rajta a telefonszám. Ha mindenki, aki lát egy ilyet, felhívja a számot, leegyeztet egy időpontot a személyes bejárásra, és nem megy el a találkozóra, képzeljük el, mi történik. Az adott vadplakát-támogató személy vagy inkább cég emiatt vállalhatatlan helyzetbe kerülne. Ez jó megoldás? Ha minden egyes alkalommal, mindenki ezt tenné, nem szűnne meg a motiváció? Megértenék az üzenetet?

A telefonkönyv szerint a fenti mobil egyébként az Immo1 Hálózatfejlesztő Kft.-nél csörög. A képlet tehát: az ingatlanos megkapja feladatként a ház eladását, és ilyen költséghatékony eszközök jutnak eszébe a nyilvános hirdetésre. Gratulálunk. Egyébként a jelenlegi ingatlanközvetítői jutalékok mértéke szerint 115.000-től 1,3 millió forintig keres ezen a lakáson egy ingatlanos cég, és látva az elszántságot, inkább a magasabb kategóriában érdemes keresgélni.

süti beállítások módosítása