English

Egy nap a városban

Milyen lesz a Kossuth tér az átépítés után?

Magyarósi Csaba 2012 március 16.

Átépítik a Parlament előtti teret, ami minden egyéb körülménytől függetlenül önmagában jó hír: jelenleg egy fantáziátlan aszfaltparkoló van az ország egyik legmenőbb épülete előtt, amit egyértelműen száműzni kell a föld alá és a helyén parkot kell kialakítani.

Pontosan ez fog történni: már elkezdték építeni a mélygarázst, amibe 400-500 autó fog férni, majd a tér többi részét az 1944 előtti állapotoknak megfelelően rendezik el. Ennek része, hogy kitiltják az autókat és csak villamossal, meg bringával lehet majd a környéken közlekedni, majd a régészeti feltárások után jövő tavasszal nekiállnak a parkosításnak: a tervek szerint 2014-re be is fejezik a munkát.

Ha mindennel készen vannak, elvileg a kormány is kiköltözik a Parlamentből, és bár most elképzelni sem tudom, hová akarnak menni, koncentráljunk a blog szempontjából releváns kérdésre: milyen lesz a tér?

Van pár fantáziarajz, de azok elég szegényesek, nehéz belőlük elképzelni, hogy mégis mire készülnek:

Feltúrtam ezért a netet néhány régebbi képért, hogy legyen némi fogalmunk az előttünk álló átalakításról. Ezt például az IHO lőtte a felújítást elkerítésére használt molinoról:

Ezek meg réges-régi képek:

Lényeg, hogy sok elképzelésünk még nem lehet arról, mi lesz a Kossuth téren két év múlva, de nehéz elképzelni a mostani helyzetnél rosszabbat. Szóval hajrá!

· 2 trackback
süti beállítások módosítása