English

Egy nap a városban

Egy reptérre hasonlít az új metróvégállomás

szucsadam 2011 november 04.
Címkék: bkv metró köki

Lassan elkészül a Köki, vagyis a Kőbánya-Kispest metró- és vonatállomás épülete. Én is elnéztem arrafelé nemrég, hogy lássam, hogy néz ki az a hely, ami utoljára ekkor volt menő (a fotót a budapestjovoje.freeblog.hu-on találtam):

Még koránt sincs kész, a metrókijáratnál a mozgólépcsőt ottjártamkor még nem adták át, és kartonból készült védőburkolatok voltak a rozsdamentes acél korlátokon is itt-ott. De már látszott a cél.

Már látszik az irány, ami azonban kicsit felemásra sikerült. A menetiránytól jobbra ugyanis már a csillogó állomásépületet és a Köki Terminált láthatjuk, balra a lepukkant vonatállomást, leharcolt betonkerítést, szemetet és falfirkákat.

A Köki Terminál pedig nagy szerepet játszik az új állomás életében. Csaknem megkerülhetetlent. A buszokon, vonaton és metrón érkező utasokat ugyanis egy közös gyűjtőfolyosó szedi össze a legforgalmasabb irányban, és bevezeti őket az új budapesti plázába. Ezen keresztülhaladva mehetnek tovább, juthatnak ki az áruház előtti térre. És van egy körülmény, ami szépen szimbolizálja az ilyen plázán átvezető közút megkérdőjelezhetőségét: a plázába befelé kényelmesen, automata ajtókon keresztül juthatnak, amikkel szemben nincs messze a kijárat - ami viszont nehéz tűzzáró ajtókat jelent.

A régi metróvégállomás épületét egyébként nem átalakították, hanem teljesen eltüntették. Semmi sem hasonlít a korábbi, akkoriban divatos, ma ultragagyinak látszó műanyag borítású központra, helyette a fém uralkodik. Belül pedig megmagyarázhatatlan rendeltetésű, üres terekkel is találkozunk, ami egy kicsit a repterek helybőségét juttatja eszünkbe:

Ráfért már a felújítás a Kökire, ahol egyébként iszonyú mennyiségű ember halad át minden nap. Kár, hogy legtöbbjüknek le kell győzni hatalmas ajtók súlyát, amit a biztonsági emberek is csak két kézzel tudnak nyitni.

· 1 trackback
süti beállítások módosítása