English

Egy nap a városban

Az utolsó simításokat végzik a Kazinczy utcán

szucsadam 2011 október 17.
Címkék: városkép kazinczy

Nyáron a Kazinczy utca sokáig csúnya képet mutatott, mintha háborús övezetbe léptünk volna. Az aszfaltot, a járdákat felszedték, hatalmas földkupacokon kellett keresztülvernie magát annak, aki a leendő Kultúra utcáján akard végighaladni. Ezt kezdték el ugyanis építeni uniós támogatással, egymilliárd forintos keretből, és úgy tűnik, a munka nagyjából befejeződött.

A Wesselényi - Dohány utca közötti szakaszról korábban írtam, hogy nem volt egyértelmű a sorsa. Az itt élők leginkább sétálóutcát képzeltek volna el ide, de legalábbis forgalomcsökkentőket, egyik elképzelést sem sikerült keresztülvinni. Pedig a Szimpla Kert tulajdonosai érdekvédelmi fórumot is nyitottak, és tárgyaltak az építtetővel.

Helyette lett egy szellősebb, hangulatosabb utca. A szellősséget nem az autók kitiltásával, még csak nem is a parkolóhelyek felszámolásával érték el, hanem azzal az egyszerű trükkel, hogy az egyik oldalon a járdát szinte levitték a parkló szitjére, a másik oldalon pedig teljesen egybeolvad a két felület. Az itt elhaladó autókat csak a jelzésértékű fényvisszaverők választják el a gyalogosoktól. Ez annak ellenére félelmetes látvány, hogy tudjuk: egy alacsony járda csak pszichológiai védelmet nyújt. Az autósoknak viszont talán visszatartó erő lesz, hogy ne száguldozzanak itt, hiszen a pszichológiai hatás rájuk is érvényes. A gyakorlatban viszont úgy láttam, a gyalogosok inkább a másik oldalon mennek, amit megértek. Én is így tettem.

Amikor viszont nem jön autó - és délutáni ottlétemkor nem is sűrűn jöttek -, akkor igazi sétálóutca-érzetet kelt a környék, virágokkal, térkővel, biciklitartókkal. A parkoló járművek szellősen állnak, a virágokkal díszített, modern kinézetű utcai lámpákat köztük helyezték el. A számtalan helyen felállított biciklitartók is megtörik az autók uralmát.

A Wesselényi - Dob utca közötti szakasz előtt még munkagépek vannak, de a gyalogos forgalom már használatba vette az utcát. Az Elektrotechnikai múzeum udvarában még nagy a felfordulás (épül az itteni összművészeti központ), de az itteni zsinagóga előtt már teljes a béke: egy lila kerékpár feküdt a bicilkitartón.

A romkocsmák után, az építést követően várhatóan nyílik itt múzeum, környezettudatos magatartásra nevelő központ, Zsidó Információs Pont, színház. A falfirkák és az építkezés utáni kosz eltűntetése után a Kazinczy utca szuper hely lesz.

· 1 trackback
süti beállítások módosítása