English

Egy nap a városban

Kapcsold fel te az Országházat augusztus 20-án

szucsadam 2011 augusztus 18.

Azt tudjuk, hogy az Országház új díszkivilágítást kap, az épület korábban soha nem látott pompával tükröződik majd a Dunán. Teljesen egyformán világítják meg az épület egyes részeit a folyóra néző oldalon, szemben a korábbi kupola-oszlopsoros megvilágítással. Az Urbanistán megjelent fotók megmutatják, milyen volt, és milyen lesz (a próbavilágításon készült a kép).

Itt pedig egy videó arról, ahogy egyenként felkapcsolták a fényeket a Miénk a ház blog felvételén:

A blog egyik készítőjét ismerem, Maczó Balázs Bauhaus sétájáról már írtam nektek a Múzeumok éjszakáján. Most egy szuper ötletet sikerült végigvinnie az Országgyűlés Hivatalával: a blog facebookos oldalát lájkolók között csütörtökön kisorsolnak 25 belépőt az Országházba, ahol a nyertesek egy körsétán vehetnek részt, a Vadászterem erkélyéről megnézhetik a tűzijátékot éééés: felkapcsolhatják az új díszkivilágítást a _saját_ _kezükkel_.

Az egyesületünk lehetőséget kapott arra, hogy 25 szerencsés nyertest és barátait bevigyen az ünnepő házba augusztus 20-án. Ők nem csak részesei lesznek a felkapcsolás pillanatának, de aktív közreműködői is: az Ő ujjuk fogja megnyomni a kapcsológombot, ha úgy tetszik, ők fogják fényárban megfürdetni az épületet elsőként.

A Miénk a ház blogon egyébként egy érdekes írást is olvashattok a díszkivilágítás történetéről. Ebből kiderül, hogy 1935 óta világítják ki a Parlament épületét, ekkor még csak leginkább a kupola kapott fényt, az árkádsornak visszafogott sziluettvilágítást adtak.

A világháború alatt persze a városok kivilágítása nem volt túl divatos szokás, a Parlament 1941-től 1949-ig sötétbe borult. Ezután a dunai oldal is kapott egy kis fényt, 1950 és 1966 között ez volt az egyetlen kivilágított épület Budapesten.

1972-ben korszerű fényvetőket szereltek fel, a kupola és bizonyos oszlopsorok is kaptak fényt, a hetvenes évek végére a Kossuth tér felőli oldal kivilágítása is elkészült. A mostani viszont minden szempontból a legszebb állapotában mutatja meg a Parlamentet - az 1988-ban kezdődött felújítás csak nemrég ért véget a dunai oldalon, az új kivilágítás pedig az épület minden elemére felhívja a figyelmet.

Szóval aki részt szeretne venni a fények felkapcsolásában, az lájkolja ezt az oldalt.

Fontos! Ma délig kell lájkolni, akkor lesz a szavazás!

Aki pedig minket szeret, szavazzon ránk a Goldenblogon:

 

süti beállítások módosítása