English

Egy nap a városban

A legjobb budapesti gyros nyomában: a toplista

szucsadam 2011 május 02.
Címkék: gyros

Két hetes túránk végére értünk, a legjobb budapesti gyros nyomában ezalatt 14 gyrost, dönert, shawarmát ettünk, én még a húsmentességemet is megszakítottam, hogy megtaláljuk nektek a legjobb helyeket.

A hamburgeres sorozatban már megismert módszert alkalmaztuk, először az általunk ismert jobb helyekre mentünk el, megkérdeztük az ismerőseinket, majd titeket, hová érdemes ellátogatni, így ti is aktív résztvevői voltatok a tesztnek. Természetesen sokkal több ajánlás érkezett, mint 14, de utánanéztünk a helyeknek, és használtuk a fejlett megérzéseinket is. Volt olyan is, hogy valahová elmentünk, de végül nem is írtunk róla. Nem volt érdemes.

Volt néhány hely, ahová azonban igencsak érdemes volt, ezúton köszönjük mindenki nevében azoknak, akik beajánlották őket. A toplista felső részén szereplő helyekre gondolok, főleg az első két helyezettre, ahol olyan élményben volt részünk, amire egyáltalán nem számítottunk.

A tesztek a következőképpen zajlottak: odamentünk, kértünk egy gyrost, kifizettük, lefényképeztük, jegyzeteltünk, és elmentünk. Sehol nem tudták, hogy a nekünk készülő gyros bárhol ki lesz értékelve, vagy ha a fotózásból és a jegyzetelésből gyanús lett volna valakinek, mit csinálunk, már késő volt. Addigra már megvolt az ítélet.

Az objektív pontozás alapján nagyjából 30 pont felett kellett teljesíteni egy helynek a 40-ből ahhoz, hogy a Budapest legjobb gyrososa olimpián a döntőbe juthasson. A 30 pontot alulról nyaldosó helyek a középkategória tetején vannak, ez alatt viszont az átlagot, és a sorozatban is megtalálható átlag alatti kategóriát képviselik.


A legjobb gyrosok Budapesten nagyobb térképen való megjelenítése

Lássuk a legjobbakat. A tesztben szereplő pontszámokból levontuk a csípősökre adott 5 pontot, mert a legjobbakban nem volt ilyen, és nem is hiányzott. Viszont emiatt kár lenne lepontozni őket.

1: Gyradiko 32/35, 91%

Gyakorlatilag megosztott első helyet hirdetünk a Gyradiko és a Big Gyros Taverna között, mindkét hely láthatóan és érezhetően a minőség elkötelezett híve, nagy gondot fordítanak az alapanyagokra és az összképre egyaránt. A Gyradiko görög élményt nyújt minden szempontból, igazi tzatziki, vastag, ízletes, eredeti pita, minőségi hústorony.

2: Big Gyros Taverna 32/35, 91%

A meglepetésbefutónk a Big Gyros Taverna lett, ahol különféle sajtokat - beleértve egy füstölt példányt is - kevertek a húshoz, ezáltal egy egészen egyedi hatást értek el.

3: Pyrgos 30/35, 86%

Nem gondoltuk volna, hogy pont a budaörsi Tescónál kéne keresnünk a legjobbat, de mégis helyes volt az elgondolás, a Pyrgos tényleg jó minőségben tolja a cuccot. Ezt az éttermet is görög család üzemelteti, ami eleve jó jel, ráadásul a minősége is rendben volt a tarjás-combos gyrosnak.

update: 

4: Fotios 29/35, 83%

Vastag pita, görög tzatziki, hatalmas adag. A pita ízén és a húson még van mit javítani, de itt is egy hamisítatlan görög gyrost kapunk, jó minőségben.

5: Szeráj 28/35, 80%

Itt döner kebabot kóstoltunk. Az elkészítés látványos volt, az alapanyagok megfeleltek, de egészében véve az élmény valahogy lapos, bátortalan volt. Ennek ellenére a legjobbak között említhetjük.

6: Adri Gyros 28/35, 80%

A hagyományos, budapesti gyrost árulják, azt viszont olyan minőségben, ahogy azt kell. Ilyen élményem volt annak idején a Wikingerben is, sajnos a mostani visszatérésemet nem koronázta siker. A hús jó fűszerezésű, a többi alapanyag kellemes, tisztességes ételt árulnak, bár a zöldségeket még át kell gondolniuk.

Magic Burger 27/35, 77%

Syriana 2 25/35, 71%

Hummus Bar 26/35, 74%

No. 1 Gyros 24/35, 68%

Wikinger 24/35, 68%

Star Kebab 22/35, 63%

Gyros Büfé X. kerület 21/35, 60%

gyros 21/35, 60%

Mester Gyros 17/35, 48%

süti beállítások módosítása